7óra7

Lezárult az Erkel Színház homlokzatának grafikai tervezésére kiírt pályázat

Lezárult az Erkel Színház homlokzatának grafikai tervezésére kiírt pályázat

2014. 05. 12. | 7óra7

Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója három megosztott első díjat, valamint három különdíjat adott át a legszínvonalasabb pályázatokat benyújtó egyetemistáknak; a végül megvalósuló verzió a három legjobb pályázat ötleteiből fog kikristályosodni.

Ókovács Szilveszter átadja a megosztott első díjat Császár Dorottyának, Szlávik Krisztinának és Fejes Gergőnek

"Az Erkelnek valódi közösségi színtérré kell válnia, hogy úgy vonzza a fiatalokat, mint egy mágnes. Terveink szerint az őszi évadkezdés környékén végre külsőleg is felveheti azt a ruhát, amelyet a belsője alapján már korábban is megérdemelt volna" - hangsúlyozta Ókovács Szilveszter.

A főigazgató szerint a II. János Pál pápa tér átfogó megújuláson megy át, aminek az új metróállomás mellett egy másik központi eleme az Erkel Színház felújítása és megnyitása volt. Ebbe a folyamatba illeszkedik a homlokzat díszítése, melybe az egyetemista korosztály friss ötleteit is szerették volna beépíteni, hiszen az Erkel egyik fő célközönségét éppen a fiatalok jelentik. "Az Erkel egyik fő célja kinevelni és táplálni a jövő opera- és balettközönségét" - fogalmazott Ókovács Szilveszter.

Tóth Viktor, Horóczi Flóra és Fürtön Balázs látványterve az Erkel Színház homlokzatáról

A benyújtott pályaműveket értékelő zsűrinek az Operaház vezetői mellett tagja volt Zoboki Gábor építész, Végh Endre grafikus, Kopek Gábor, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, Somorjai-Kiss Tibor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem rektora és Klobusovszki Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa.

A homlokzat megtervezésére kiválasztott építésziroda a tervezési munkát a nyertes hallgatók - Fejes Gergő, Császár Krisztina és Szlávik Krisztina; Fürtön Balázs, Horóczi Flóra és Tóth Viktor; valamint Tari Bálint és Melles Fanni Réka - bevonásával végzi majd el. A győztesek emellett 300 ezer forint pénzjutalmon is osztoznak, míg a további helyezettek tiszteletjegyeket kapnak az Erkel Színház következő évadára. A díjazott pályamunkákból a színházban hétfőn kiállítás is nyílt, mely június 30-ig látogatható.

Erkel Színház

A sajtótájékoztatón arról is szó volt, hogy hétfőn elkezdődött a középiskolásoknak szóló OperaKaland program harmadik sorozata, amelyre már 160 iskola jelezte részvételi szándékát. A következő tíz napban az Erkel Színház A színigazgató valamint a Mario és a varázsló című művekkel, összesen 17 előadással várja a diákokat.

Az év elején bemutatott A színigazgató című Mozart-operát Szabó Máté rendezte át a középiskolás generáció számára, Vajda János Mario és a varázslóját pedig Galambos Péter színrevitelében hallhatják a diákok. Az előadásokon olyan művészek lépnek színpadra, mint a Mariót alakító Nagy Ervin és Szamosi Donáth, a Cipolla bőrébe bújó Kálmán Péter, Bretz Gábor és Cser Krisztián, vagy A színigazgatóban a fiatal énekes generáció egyik tagja, Sáfár Orsolya.

Erkel Színház

Ókovács Szilveszter szerint az OperaKaland harmadik szériája "kísérlet a kísérletben", az első két alkalommal bemutatott klasszikusok - Hunyadi László és Háry János - után ugyanis most egy "enyhén erotikus" cselekményű és dallamvilágú Mozart-mű és egy kortárs darab kerül a tinédzserek elé. "Megpróbáljuk tágabbra nyitni a spektrumot, és megmutatni, mi minden beletartozik az opera világába" - magyarázta.

A diákok előzetes felkészítését az Operaház zenepedagógusok által összeállított, hangzóanyaggal ellátott óravázlatokkal segíti. A május 12. és 22. folyó programra még lehet jelentkezni, néhány előadásra még van lehetőség csoportot szervezni.

Az OperaKaland sorozat 2013 tavaszán indult el, az eddig lezajlott két szériában mintegy 54 ezer diák látogatott el az Erkel Színházba. Az Operaház szándéka továbbra is az, hogy évente kétszer - döntően októberben és májusban - az Erkel Színházba invitálja az első évfolyamos magyar középiskolásokat, hogy legalább egy fiatalkori élményt nyújtson az operaházi műfajokból.

Kapcsolódó:

>>> Fekete Gyula művének ősbemutatója az Operaházban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr817995573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása