7óra7

Deep Dish a Trafóban

Deep Dish a Trafóban

2014. 05. 11. | 7óra7

Filozófia, zene és képzőművészet egy egyedi vizualitású darabban. Chris Haring és a Liquid Loft mutatja meg, hogyan jelenhet meg Michel Blazy Tökéletes kertje egy darabban: óriási kivetítővel és barokkos eleganciával. A virtuális valóság ötvöződik itt kertünk gyümölcseivel. Répa, narancs, számítógép, kamera. A színpadon látható gyümölcsök és zöldségek kinagyított képe lesz kivetítve a táncosok mögé, s e háttér előtt zajlanak majd az események: tánc és vacsora.

Az alkotók Bosch Gyönyörök kertjéből inspirálódva készítették darabjukat, mely a mikro és makro világokra fókuszál, s kapcsolja össze az új technikai eszközök lehetőségeivel. A május 16-án és 17-én látható Deep Dish igazi kuriózum. Tárgyszínház, technika, filozófia egyvelege, kifinomult igényességgel.

Deep Dish

A Deep Dish a Koreográfusok új utakon, Trafó által indított előadássorozatának része. A 2013-ban indított sorozat olyan alkotók bemutatására törekszik, akik a tánc különböző vidékeiről érkeznek, és a XXI. század második évtizedében már nem elégednek meg a tánc nyújtotta formanyelvvel és eszköztárral, megkérdőjelezik az elfogadott kategóriákat, nem megszokott formákkal kísérleteznek, új lehetőségek, komplexebb kifejezőeszközök felé fordulnak.

Chris Haring társulatának előadásai mindig valamilyen új technológiai vívmányhoz, médiumhoz kapcsolódnak. A tavaly bemutatott Talking Head című darab a közösségi médiából indult ki, a most bemutatásra kerülő Deep Dish pedig a mikro- és makro világok megjelenítésére törekszik. A hazánkban is ismert Hotel Modern társulat darabjaihoz hasonló eszközöket használ Chris Haring. Itt is a színpadon látható tárgyakat vesz egy kamera, s az általa vett képet vetítik az előadás hátteréül. Ebben a darabban azonban élőszereplők is csatlakoznak a tárgyak világához. Az előadás a Chris Haring és Michel Blazy által közösen készített The Perfect Garden sorozat része, aminek fő inspirációs forrása Bosch Gyönyörök kertje című alkotása.

Deep Dish

Egy zenetanárból lett világot járt koreográfus, egy elektronikus zenész, egy táncos és egy dramaturg közös gondolkodása látható a Liquid Loft darabjaiban. (A társulatot Haring Andreas Berger zenésszel, Stephanie Cumming táncossal és Thomas Jelinek dramaturggal alapította.) A különböző területekről érkező alkotók lehetővé teszik, hogy az átlagostól a legmesszebb álló, kivételesen összetett profi produkciókat hozzanak létre. 2005-ben „együtt dolgoztam emberekkel anélkül, hogy lett volna nevünk. Ebből az időből származik a Liquid Loft elnevezés, merthogy történetesen épp lakást kerestem magamnak… Sokat foglalkoztunk a transzformációval, a nemváltás (transgender) témájával, valamint a testen belüli átalakulással. A Liquid Loft alapítói mindig együtt dolgoznak. Időnként meghívunk másokat is, a projekt, a helyszín, és a választott anyag függvényében” (revizoronline.hu) – avat be a koreográfus a közös munka menetébe. Multidiszciplináris munkáikban gyakran tovább tágítják a közreműködők listáját: ezúttal a képzőművészet elevenedik meg sajátos előadásukban, melyhez Michel Blazy alkotói munkája segítette hozzá a társulatot.

A Deep Disht három éves közös munka előzte meg a képzőművésszel, aki A tökéletes kert című sorozatban egy egyetemes teóriát vázol fel. Fikció és realitás között ingázik a darab, s kalauzolja el a nézőt egy szürreális csendéletbe. A legkorszerűbb média eszközeivel építi fel azt a világot, amelynek hatása alól képtelen kivonni magát a néző. Animált technika és film alkotja a teret, amelyben megvalósul a produkció. Haring, ahogy mindig, ezúttal is profi táncosokkal dolgozik; fontos számára azonban, hogy ahogy fellépnek a szereplők a színpadra, saját rejtőzködő énüket alakítsák. A Liquid Loft előadásainak intenzitása talán innen is ered: a táncosok nem szerepelnek, hanem megmutatják magukat. Kortárs témák új köntösben, filozófia indirekten.

Deep Dish – Trailer

Chris Haring a zene területéről érkezett a koreográfia innovatív útjára. Zenetanárként kezdte, de atánc virágzásakor New Yorkba ment, ahol Trisha Brown és Merce Cunningham kezei alatt került egyre közelebb a tánchoz. Megismerte a kontakt improvizációt majd a fizikai színház útján haladt tovább – dolgozott többek közt a nagyszabású produkcióikról híres DV8-tel és Nigel Charnock-kal. A Liquid Loft társulatot Bécsben alapította 2005-ben. A csapat különleges vizuális nyelvével, kiváló színpad- és díszlettervével nyert nemzetközi elismerést és ezen túl számos elismert díjat is – például a 2007-es Velencei Biennálén a legjobb előadásnak járó Arany Oroszlán díjat.

Chris Haring és Michel Blazy burjánzó virtuális világába vezet be a Deep Dish. Csöpög az idő a plafonról, koccannak a mélytányérok, felfrissül az elme.

Beszélgetés / Közönségtalálkozó

Május 16-án, pénteken az előadás után Szemerey Samu építész beszélget Chris Haring koreográfussal, angol nyelven, magyar tolmáccsal

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47995623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása