7óra7

Futótűz – Premier a temesvári színházban

Futótűz – Premier a temesvári színházban

2014. 05. 09. | 7óra7

Wajdi Mouawad író, drámaíró 1968. október 16-án született Libanonban, de a kirobbant polgárháború miatt már gyerekként kénytelen volt elhagyni szülőhazáját. Családjával együtt előbb Franciaországba majd rövid időn belül Kanadába menekültek. A 2002-ben Állami Lovagi Érdemrenddel kitüntetett többszörösen díjnyertes alkotó Futótűz című drámája 2003-ban jelent meg, majd 2011-ben a szöveg filmváltozatát legjobb külföldi film kategóriájában Oscar-díjra is jelölték.

Futótűz plakát A Futótűz egy elveszett, nehezen visszaszerezhető, titokzatos és homályos múlt mozaik-szerűen felépített története. Annak a szerteágazó, beavatás-szerű útnak a története, melyen az ikerpár Jeanne és Simon indul el, hogy felderítsék és megérthessék végre anyjuk múltját, aki halála előtt öt évig némán hallgatott. Ebben a sokak által ridegnek és önzőnek bélyegzett világban a múltunk, elődeink története egyre inkább másodlagossá válik. Pedig sem a jelenünkről, sem a jövőnkről nem tudunk addig hitelesen számot adni, míg a múltunkat meg nem értjük. Hisz, ahogyan azt a darab egyik főszereplője is kijelenti, "vannak igazságok, amiket csak úgy lehet felfedni, ha maga jár utána az ember."

Az előadás rendezője Radu-Alexandru Nica a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem rendező szakának elvégzése után Németországban folytatta tanulmányait dramaturgia és rendezés szakon. Tanulmányai végeztével meghívott rendezőként több elsőosztályú romániai színháznál is közreműködött, de előadásait Chicagotól Ulmig több külföldi színpadon is bemutatták már. 2005-ben egy Nóra előadásáért megkapta az Uniter debüt-díját, majd 2012-ben egy, a temesvári Állami Német Színházban rendezett előadásáért jelölték legjobb rendezés kategóriában. A jelenleg szabadúszóként működő színházi alkotó a kolozsvári és a marosvásáhelyi színművészeti egyetemeken tart előadásokat.

Vlaicu Golcea zeneszerző több területen is kiemelkedő jelenetőségű művésznek számít. Színházi- és film zenéi mellett, multimediális installációk és performanszok, rövid- és nagyjátékfilmek létrehozásában is közreműködött már az évek során. Eddigi pályafutása alatt több mint 50 színházi előadáshoz szerzett már zenét és 2009-ben színházi munkásságát Uniter-díjjal is elismerték.

A díszletért Irina Moscu felel, aki 2013-ban kezdte pályafutását a brăilai Maria Filotti Színházban. Az előadás összetett látványvilágához Ioana Popescu, a temesvári Állami Német Színház munkatársának jelmezei valamint Lucian Moga light-designer fényei járulnak hozzá.

Az előadást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színészei Lőrincz Rita, Magyari Etelka, Tokai Andrea, Molnos András Csaba, Éder Enikő, Kiss Attila, Bandi András Zsolt, Borbély B. Emília, Mátyás Zsolt Imre, Vass Richárd, Kocsárdi Levente, Dukász Péter és Mátray László játszák.

Ezt a nagyszerű alkotók közreműködésével született előadást a bemutató után legközelebb május 21-én, valamint május 24-én a Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó keretén belül tekinthetik majd meg az érdeklődők.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr287995617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása