7óra7

Segítsd a királyt! – Premier a szatmárnémeti és a nyíregyházi színházban

Segítsd a királyt! – Premier a szatmárnémeti és a nyíregyházi színházban

2014. 05. 08. | 7óra7

I. István magyar király fia, Imre herceg tragikus hirtelenséggel elhunyt egy vadászat közben. Az ország és az uralkodói ház gyászba borult. A temetésre összesereglettek mind a magyar, mind pedig a német-római császárság urai. Sokakban felmerült a kérdés: ha Imre herceg halott, ki lesz a kiskirály? A megrendült, öregedő I. István, hasonlóan, mint trónra lépésekor, ismét két tábor között találja magát. A magyar urak azt szeretnék, hogy közülük kerüljön valaki a trónra, és felsorakoznak Vászoly mögé. A német-római császárság képviselői pedig Orseolo Pétert támogatják. Gizella magyar királyné parancsot ad ki Vászoly megvakíttatására, amit végre is hajt Sebő, akit viszont Vászoly emberei bérelnek fel, hogy ölje meg a királyt. A gyilkossági kísérlet meghiúsul. Azokat a magyar urakat, akik részt vettek Sebő megbízásában, kivégzik. I. István magyar király magára marad, és a döntést neki kell meghoznia: ki legyen a következő királya Magyarországnak? – áll az előadás szinopszisában.

Ratkó József magyarországi szerző királydrámáját, a Segítsd a királyt! mutatják be beavatószínházi előadás formájában Szatmárnémetiben, majd Nyíregyházán is.

A két színház koprodukcióban állítja színpadra az idén 25 éve elhunyt szerző művét, és kapcsolódik be a Ratkó-emlékév programsorozatába. A szatmárnémeti bemutatón jelen lesz a Ratkó család is, illetve azok az általános iskolai felső tagozatos diákok, akik részt vettek Nagykállóban a „Jutok majd bogárnak, virágnak...” címmel Ratkó József emlékére rendezett vetélkedőn.

A Ratkó József nyíregyházi szerző történelmi, verses drámája alapján készített produkció beavatószínházi előadás keretében kívánja behatóbban is megismertetni a nézőkkel a színházi munkafolyamatot; bemutatva egy készülő előadás próbafolyamatának fontosabb szakaszait, illetve betekintést engedve a kulisszák mögötti történésekbe is. A kuriózumnak tekinthető előadás a Rakó-emlékév programsorozatának keretében jött létre a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közös produkciójaként.

A beavató-színházi előadásban színpadra lép Rappert-Vencz Gábor, Nagy Anikó, Tóth-Páll Miklós, Bessenyei István, Marosszéki Tamás, Péter Attila Zsolt, Poszet Nándor, Varga Sándor, Kányádi Szilárd, László Zita, Koblicska Kálmán, Varga Norbert és Gulácsi Tamás.

A díszletet Fornvald Gréti, a jelmezt Szabó Anna tervezte, dramaturg Bessenyei Gedő István.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447995649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása