7óra7

Elhunyt a Szállnak a darvak női főszereplője

Elhunyt a Szállnak a darvak női főszereplője

2014. 05. 05. | 7óra7

A Nemzeti Színház előtt Tatjána Szamojlova szovjet színésznő autogramot ad (1961) Az oroszok Audrey Hepburnjeként is emlegetett színésznő - aki egy napon, május 4-én született a belga származású világhírű filmszínésznővel -, az 1961-ben bemutatott Alba Regia című magyar filmben is játszott.

Tatjana Szamojlova 1934-ben Leningrádban, Jevgenyij Szamojlov híres színész és a lengyel származású Zinaida Levina mérnöknő gyermekeként született. Családja később Moszkvába költözött át. Tatjana előbb a Sztanyiszlavszkij és Nyemirov-Dancsenko nevét viselő híres balettiskolát végezte el, majd 1956-ban a moszkvai Scsukin Színiiskolában szerzett színészi képesítést. Ott ismerkedett meg első férjével, a később híressé vált Vaszilij Lanovojjal. Házasságuk mindössze 2 évig tartott. Szamoljova egyébként élete során négy alkalommal ment férjhez és mindannyiszor elvált.

Tatjana Szamojlovát Mihail Kalatozov orosz rendező fedezte fel a hazai és nemzetközi filmművészet számára, amikor felkérte a Szállnak a darvak című romantikus háborús film (1957) női főszerepére. A sztálini korszak utáni szabadabb filmkészítés jegyeit magán hordozó, az egyszerű emberi érzelmeket, hétköznapokat bemutató film az 1958-as cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját kapta. Szamojlovát a zsűri a "legelbűvölőbb és legszerényebb színésznőnek" tartotta, és ezért a francia sajtószövetség Narancs-díját adományozta neki.

Szállnak a darvak (1957) A film cannes-i sikerét azonban elhallgatta a korabeli szovjet sajtó. Csak az Izvesztyijában jelent meg egy rövid hír a rendező nevének említése nélkül. A film hazai bemutatásakor Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár kikelt magából.

Szamojlova Cannes után számos külföldi ajánlatot kapott, de a hazai hatóságok nyomásának engedve egyet sem fogadott el az Alba Regia című magyar filmen kívül. A színésznő Szemes Mihály rendező 1961-ben bemutatott munkájában egy szovjet felderítőnőt alakított, partnere Gábor Miklós volt.

A Szállnak a darvak utáni tíz évben az Alba Regiával együtt mindössze egy hazai és két koprodukciós filmben jutott szerep Szamojlovának. Az ötödik film, Lev Tolsztoj regényének feldolgozása, az Anna Karenina (1967) címszerepe irányította ismét a hazai és a nemzetközi figyelmet a különleges orosz színésznőre. Alekszandr Zahri filmjében Vronszkijt, Anna Karenina regénybeli szerelmét Szamojlova korábbi férje, Vaszilij Lanovoj játszotta.

A nagy siker ellenére az 1970-es években Szamojlova lényegében eltűnt a mozivászonról. A filmszínészek moszkvai színházában játszott. Az orosz színésznő a 2000-es években újra vállalt szerepeket: orosz televíziós sorozatokban, majd 2005-ben és 2008-ban egy-egy orosz mozifilmben is szerepelt. A Szállnak a darvak 50. évfordulójának szentelt 2007-es Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon még nagy ünneplésben volt részre. Élete utolsó éveiben azonban Moszkva központjában, szerényen, egyedül élt.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617995661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása