7óra7

Csaknem 50 előadás a gyermek- és ifjúsági színházi biennálén Kaposváron

Csaknem 50 előadás a gyermek- és ifjúsági színházi biennálén Kaposváron

2014. 05. 03. | 7óra7

Az ország legnagyobb, immár hetedik alkalommal megrendezett gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválján összesen 46 - korcsoportok szerinti bontásban összeállított, e mellett a határon túli társulatokat külön válogatásban bemutató - előadásból válogathat a közönség - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Az elmúlt két év legjobb produkciói számára bemutatkozási lehetőségét biztosító rendezvény célja segíteni a gyerek- és ifjúsági előadások színvonalának emelését, a legjobb alkotók és társulatok megismerését, megbecsülését.

A magyar társulatok közül a fővárosi Kolibri Színház, az Örkény Színház, a Pesti Magyar Színház, a Budapest Bábszínház, a Bárka Színház, a Stúdió K és a Szkéné előadásait láthatja a közönség, a vidéki városok közül Kecskemétről, Veszprémből, Győrből, Nyíregyházáról, Dunaújvárosból, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Szegedről, Békéscsabáról és a Budaörsi Latinovits Színházból érkeznek produkciók a somogyi megyeszékhelyre.

A függetlenek közül ott lesz többek között a Káva Kulturális Műhely, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Szputnyik Hajózási Társaság, a Manna Kulturális Egyesület, a Zsámbéki Színházi Bázis, a Nézőművészeti KFT és a K.V. Társulat.

A határon túlról hoz előadást a beregszászi Magyar Drámai Színház, a bolognai La Barracca, a tel-avivi The Key Theatre, a zárai (Zadar) Puppet Theatre, a berlini Grips, a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház és a szatmárnémeti Brighella Bábtagozat.

A kaposvári rendezvény egyedülálló a magyar gyerekszínházi fesztiválok sorában, hiszen a programban ugyanúgy megtalálhatók a nagyszínházi előadások, mint a kamara-, tánc- és bábszínházi produkciók.

A fesztivál kísérőrendezvényei között felolvasóestek, mesterkurzus, workshopok, szakmai viták szerepelnek, a Kaposvári Egyetemen színházi nevelési konferenciát rendeznek, továbbá szabadtéri előadásokkal, kézműves foglalkozásokkal, játékos programokkal várják az érdeklődőket. Az idén első alkalommal szerveznek szakmai programot fiatal színházalkotók számára NeXt GeneRation címmel, amely fiatal hazai és határon túli magyar művészeknek nyújt bemutatkozási lehetőséget.

Az ASSITEJ Magyar Központja a társszervező Csiky Gergely Színházzal közösen 2002 óta kétévente rendezi meg a Gyermek- és Ifjúsági Színházak Biennáléját. A versenyprogramban szereplő előadásokat szakmai zsűri értékeli, a legjobbnak ítélt produkciókat az ASSITEJ Magyar Központ Üveghegy díjával jutalmazzák.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr177995669

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása