7óra7

Határon túli magyar teátrumok mutatkoznak be Miskolcon

Határon túli magyar teátrumok mutatkoznak be Miskolcon

2014. 04. 30. | 7óra7

A marosvásárhelyi teátrum május 5-én a Mélyben május 6-án pedig a Bányavakság című előadását állítja színpadra, míg a Zentai Magyar Kamaraszínház a Koldusopera című előadással érkezik Miskolcra, ezt a darabot május 6-án láthatja a közönség. A marosvásárhelyi Yorick Stúdió a Szeretik a banánt, elvtársak című politikai szatírával mutatkozik be.

Bányavakság

Kiss Csaba úgy fogalmazott: a színház olyan előadásokat, előadókat, szerzőket mutat be Miskolcon, akik vagy amelyek nem azért elsődlegesek, mert határon túliak, hanem "olyan minőségi előadásokat" állítanak színre, amelyek Miskolcon színesítik a kínálatot.

Miskolci Nemzeti Színház A Mélyben című darab Gorkij Éjjeli menedékhely című művének adaptációja, Keresztes Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház művészeti igazgatója állította színre. A Székely Csaba által írt, Sebestyén Aba által rendezett, a Yorick Stúdióval közösen létrehozott Bányavakság című előadás pedig az elmúlt évadok egyik legsikeresebb előadása volt Marosvásárhelyen, a darabot Pécsen, Kisvárdán, Bukarestben, Nagyszebenben, Nagyváradon is bemutatták.

Kiss Csaba közlése szerint a vajdasági magyarság egyik nagyon fontos szellemi központja a Tisza menti régió. Ebben a térségben működik regionális színházként 2009 áprilisától a zentai kamaraszínház, amely a kezdetektől egy-egy előadásra hívott meg vendégművészeket, majd 2013-ban a Magyar Nemzeti Tanács és a zentai önkormányzat összefogásának köszönhetően saját társulattal folytathatta működését.

A Yorick Stúdió Szeretik a banánt, elvtársak? című politikai szatírája pedig Ceauescu Romániájában játszódik.

Kiss Csaba a sajtótájékoztatón elmondta: ez a "minifesztivál" a tervek szerint nem egyszeri lesz, a kultúráért felelős szaktárca ugyanis arra kérte a miskolci teátrumot, hogy készítsen koncepciót egy határon túli magyar művészeti fesztiválról.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr747995705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása