7óra7

Biedermann és a gyújtogatók – Premier a nyíregyházi színházban

Biedermann és a gyújtogatók – Premier a nyíregyházi színházban

2014. 04. 30. | 7óra7

Biedermann és a gyújtogatók - plakát Az 1953-as hangjátékot a Bayerischen Rundfunk felkérésére írta Max Frisch egy korábbi elbeszéléséből, mely a naplójában jelent meg 1948-ban Börleszk címmel. A 48-as csehszlovákiai eseményekre reagáló írás már magában hordozta a későbbi dráma több fontos motívumát – a két idegen befogadását, a benzinnel teli hordókat a padláson, a lekenyerező vacsorát, a tragikus végkifejletet.

1957-ben kezdte átdolgozni Frisch a hangjátékot Biedermann és a gyújtogatók címmel. Eredetileg egy Dürrenmatt-paródiával együtt mutatták volna be, de Dürrenmatt (aki 1956-ban írja meg Az öreg hölgy látogatását) visszalépett, ezért a Holz úr dühbe gurul című egyfelvonásos bohózatot adták az est második felében.

Biedermann a moralitásokból ismert Jedermann, a testet öltött általános emberi paródiája. Biedermann úgy fél az emberiséget fenyegető gyújtogatóktól, hogy igyekszik kedvesnek lenni hozzájuk, még a házába is befogadja őket, remélve, hogy majd az általános tűzvészben ő egyedül megmenekülhet – áll az előadás szinopszisában.

A címszerepben Gáspár Tibort láthatjuk. További szerepekben színpadra lép Pregitzer Fruzsina, Éry-Kovács Zsanna, Tóth Károly, Vicei Zsolt, Tóth Zolka, Munkácsi Anita, Fellinger Domonkos, Nagyidai Gergő és Varga Balázs.

A díszletet Cziegler Balázs, a jelmezt Sinkovics Judit tervezte, dramaturg Enyedi Éva. A produkció koreográfusa Gergye Krisztián, a zenét Zságer-Varga Ákos szerezte.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr997995691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása