7óra7

1914 – Premier a prágai Nemzeti Színházban

1914 – Premier a prágai Nemzeti Színházban

2014. 04. 30. | 7óra7

Nemzeti Színház (Národní Divadlo), Prága A világhírű amerikai rendező különleges látványvilágú, nagyszabású közép-európai víziójában az egyik fontos szerepet alakítja Eszenyi Enikő, aki cseh és szlovák kollégái társaságában játszik a darabban - olvasható a Vígszínház MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Mint írják, a nagy szakmai- és közönségérdeklődéssel várt többnyelvű produkció a prágai Nemzeti Színház, a Szlovák Nemzeti Színház és a Vígszínház együttműködésében valósul meg és októbertől Budapesten, a Vígszínházban is látható lesz.

Az előadás nemcsak az I. világháború kitörésének századik évfordulójáról emlékezik meg, hanem a háborúba sodródó nemzetek hátországát, azoknak látszólag békés, de már forrongó indulatokkal és érzelmekkel terhes mindennapjait is érzékletesen mutatja be. Ehhez pedig Karl Kraus Az emberiség végnapjai és Jaroslav Hašek Švejk, a derék katona című művét veszi alapul.

A koprodukció a közép-kelet-európai régión belül és összeurópai szinten is kiemelt kulturális eseménynek számít - hiszen ilyen nagyszabású együttműködés korábban még nem volt a nemzetközi rangú színházak között - olvasható az összegzésben.

Az októberi vígszínházi bemutatót különlegessé teszi, hogy Robert Wilson, napjaink vizuális kultúrájának egyik legmeghatározóbb alkotója még nem rendezett Magyarországon és vendégelőadásra is csupán egyszer, 1992-ben járt nálunk.

A magyarországi bemutató fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, támogatója pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alap.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207995677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása