7óra7

A tánc világnapja – Gálaesttel zárul az idei Budapest Táncfesztivál

A tánc világnapja – Gálaesttel zárul az idei Budapest Táncfesztivál

2014. 04. 29. | 7óra7

A magyar táncművészet, legyen az balett, néptánc, vagy kortárs tánc, európai formátumú, nagy alkotásokra képes, és megérdemli a figyelmet - mondta a gálaestet beharangozó keddi sajtótájékoztatón Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke. Mint hozzátette, a tánc világnapján a táncosokat ünnepli a világ, őket köszönti a gálaműsor is, amelyen az elmúlt év legjobbjai lépnek színpadra, és a díjátadó, amellyel a szakma elismeri az év legkiemelkedőbb teljesítményeit.

Művészetek Palotája

Életműdíjat vehet át Sebestény Katalin, a Magyar Állami Operaház balettmestere, és posztumusz életműdíjjal tisztelegnek Kaán Zsuzsa tánctörténész, szakíró emléke előtt. Az évad legjobb alkotójának járó díjat Foltin Jolán koreográfus és Kovács Gerzson Péter koreográfus, látványtervező kapja.

A gálaesten fellép a Magyar Nemzeti Balett, a Győri Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Magyar Állami Népi Együttes, a Duna Művészegyüttes, a Magyar Táncművészeti Főiskola és a Budapest Táncszínház. Az est rendezője Kiss János, a Győri Balett igazgatója.

Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója az április 22. óta zajló Budapest Táncfesztivált értékelve elmondta, hogy sikeres rendezvényt zárnak. Mint hozzátette, a Jiří Kylián világhírű cseh koreográfus East Shadow című produkciójával indult fesztiválon az amerikai Doug Varone and Dancers, a Szegedi Kortárs Balett, a Duda Éva Társulat, a Budapest Táncszínház, a Bozsik Yvett Társulat és a PR-Evolution előadásai kerültek terítékre és az ifjúságot célzó, táncszínházi nevelési program is gazdagította a repertoárt.

A keddi gálaest rendezője, Kiss János a sajtótájékoztatón néhány szóban ismertette a győri X. Magyar Táncfesztivál programját. Mint elmondta, az egész magyar táncéletet felvonultató júniusi rendezvény célja, hogy mozgásba hozzák az egész várost. A balettigazgató szerint a táncéleti esemény idei kínálatát a tánctudományok terén világhírűnek számító vendégelőadók is gazdagítják. Hozzátette, hogy az idei fesztiválhoz társrendezőként csatlakozott a Győri Filharmonikus Zenekar és a Győri Nemzeti Színház is.

Az idei tánc világnapjához időzítve jelent meg a közelmúltban újraindult Táncművészet című folyóirat első száma - mondta el Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes ügyvezető igazgatója, a Táncművészet lapigazgatója, hozzátéve, hogy a folyóirat célja a hazai táncszakma minden tekintetben - művészi, szakmai és közéleti szinten - való lefedése.

Kapcsolódó:

>>> Jiří Kylián-darabbal nyílik meg az idei Budapest Táncfesztivál

>>> Táncünnep a Magyar Táncművészeti Főiskolán

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657995703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása