7óra7

Negyvenhat előadás a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

Negyvenhat előadás a kaposvári gyermek- és ifjúsági színházi biennálén

2014. 04. 19. | 7óra7

Az ország legjobb gyermek- és ifjúsági előadásai egy hétig 2002 óta minden páros évben Kaposváron vendégeskednek május elején. A fesztiválon a magyarországi és külföldi előadások mellett kiállításokkal és szakmai konferenciákkal várják az érdeklődőket - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az ország legnagyobb gyermek- és ifjúsági színházi fesztiválja a legjobb előadások számára műfaji korlátok megkötése nélkül biztosítja a bemutatkozás lehetőségét. A találkozó célja segíteni a gyerek- és ifjúsági előadások színvonalának emelkedését, a legjobb alkotók és társulatok megismerését, megbecsülését.

Az ötnapos fesztivál programját az idén korcsoportok szerinti bontásban állították össze, emellett a határon túliak előadásai külön válogatásban láthatók. Az idén először a versenyprogramban is szerepel szabadtéri produkció, és új helyszínként a sétálóutca kirakatai is megjelennek a programban - áll a közleményben.

A rendezvény előadásait válogató Andai Katalin 89 előadás megtekintése után döntött az idei nemzeti versenyprogramban bemutatandó előadásokról. A fesztiválon látható lesz többek között az Örkény Színház Csoda és Kósza a Budapest Bábszínház Semmi az olaszországi La Baracca Spot, a Bárka Színház A harmadik hullám a kecskeméti Ciróka Bábszínház Csigaház és a Manna Társulat Állampolgári ismeretek című produkciója is.

Semmi

Az előadások az Üveghegy-díjért szállnak versenybe, a legjobb gyerek- és a legjobb ifjúsági előadás mellett az idén újdonságként a legkisebbeknek szóló és a határon túli színházak előadásai külön kategóriában versenyeznek.

A zsűri elnöke az idén Sándor L. István színházi kritikus, az Ellenfény című tánc- és színházművészeti folyóirat főszerkesztője lesz, a zsűri tagjai között van Takács Katalin és Vasvári Csaba színész, Harangi Mária és Csizmadia Tibor rendező és Horváth Péter író-rendező.

A biennálé keretében háromnapos színházi nevelési konferenciát rendeznek az új kezdeményezésekről, emellett a művészeti egyetemek hallgatói a Next Generation programmal az idén először önállóan mutatkoznak be.

A közlemény kitér arra is, hogy a Goethe Intézet támogatásával német ifjúsági színházi szakemberek mellett Kaposvárra érkezik az egyik legismertebb, ifjúsági darabokat író német szerző, Lutz Hübner, valamint látható lesz a berlini Grips Theater Aussetzer című előadása is. A legkisebbeknek szóló külföldi előadások meghívását az európai uniós Small Size, Big Citizens elnevezésű program támogatásával finanszírozzák.

A közleményben Novák Jánost, az ASSITEJ (Association Internationale du Theatre pour l'Enfance et la Jeunesse) Magyar Központ elnökét, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház igazgatóját idézik, aki kiemelte, hogy sok olyan kezdeményezés országos elterjedését szolgálta a biennále, amelynek első bemutatkozása Kaposváron volt. Ifjúsági és csecsemő-színházi előadásokat és osztálytermi produkciókat is itt láthattak először a nézők.

A fesztivál létrejöttét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alap, Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Budapest Főváros Önkormányzata is támogatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977996055

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása