7óra7

Zárlat – Premier a Trafóban

Zárlat – Premier a Trafóban

2014. 04. 11. | 7óra7

Eltáncolni egy verset, testfestéssel elmesélni Ádámot és Évát, kihasználni a mozdulat minden kifejezőképességét. És ezek segítségével felmutatni egy generáció problémáit: közöny és kommunikációképtelenség, emigráció, társas kapcsolatok. A Színház- és Filmművészeti Egyetem színházrendező-fizikai színházi koreográfus osztályának április 24-25-i bemutatóján ezekre történik kísérlet a Trafó színpadán. Öt végzős hallgatója kapott idén rendezési lehetőséget a Kortárs Művészetek Házában. Szöveg, kép, zene, tánc, színház mind együtt jelenik meg a munkákban, persze káosz nélkül, csupán a műfajok szerencsés együttállásaként.

Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2009-ben indította el a táncot és a színházat ötvöző szakát, melyen nem csupán rendezést és koreográfiát, de színész- és táncmesterséget is oktatnak. Az első osztály Horváth Csaba és Lukáts Andor vezetése alatt tanulhatta meg, hogyan lehet színházat csinálni színészként, és hogyan lehet koreografálni táncosként. Az előadóművészetnek nemcsak ezt a két területét sajátíthatták el a hallgatók, de zenei oktatást is kaptak, és betekinthettek a filmkészítés rejtelmeibe is. A képzés elindításában nagy szerepe volt még Ladányi Andreának, aki a koncepció kidolgozásában vett részt. Ugyanennek az osztálynak a negyedéves vizsgaelőadása – Arany János: Toldi – nagy közönségsikerrel járta be Magyarországot, jelölték a Lábán Rudolf-díjra, sok kritika dicséri. A Magyarországon eddig hagyomány nélkül álló szak első végzős osztálya idén a Trafó Kortárs Művészetek Házában április 24-én és 25-én vizsgázik.

A fiatal hallgatók irodalmi szövegeken alapuló összművészeti produkciókra készülnek a mozgás, a tánc és a mozgókép adta lehetőségek fel- és kihasználásával. Az etűdszerű, különálló produkciók koherens egészet képeznek, így a közönség nemcsak a debütáló művészekről, de magáról az osztályról is képet kaphat. A szak komplexitásának köszönhetően az ezúttal nem rendező hallgatók szereplőként lép(het)nek a közönség elé, de más képzések hallgatói és vendégművészek is fellépnek a világot jelentő deszkákra.

Zárlat

Az előadásban színpadra lép Czakó Máté, Gyöngy Zsuzsa, Hegymegi Máté, Horkay Barnabás, Kiss Anikó, Nagy Norbert, Pallag Márton, Táborosi Margaréta, Varga Krisztina, Zsíros Linda, Widder Kristóf, Ari Zsófia, Barta Éva és Lakos Fanni.

A produkcióban vendégként szerepel Farkas Kristóf, Fehér László, Nagy Viktória, Takács Katalin és Tárnok Marica.

Különóra

Április 24-én, csütörtökön este fél 7-től a Trafó kávézójában Ascher Tamás, Horváth Csaba, Janisch Attila és Zsótér Sándor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárai beszélgetnek, mesélnek a színházrendező - fizikai színházi koreográfus képzésről, moderál Upor László. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Horváth Csaba és Lukáts Andor bemutatja az osztályt – színházrendező - fizikai színházi koreográfus képzés

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr637995835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása