7óra7

Tamási Zoltán: „Olykor nem kívánjuk a külső szemet”

Tamási Zoltán: „Olykor nem kívánjuk a külső szemet”

2014. 04. 11. | 7óra7

► A ’90-es években a közönség legtöbbet a Szkéné Színházban láthatott. Hogyan kerültél oda?

Tamási Zoltán *Tamási Zoltán*: A Szkéné Színház volt az egyetlen hely, amelyik befogadott minket. Megalapítottuk saját társulatunkat, az Utolsó Vonal Színházi Érdektömörülést, mely tíz évig működött a Szkéné Színházban, az Arvisura árnyékában.

► Imre Zoltán szerint az Utolsó Vonal újraírta az akkori színházi formakánont. Szerinted mitől volt különleges a társulat munkája?

*Tamási Zoltán*: Talán a személyes kötődés történeteinkhez és a közvetlen hangnem hatott újszerűen, vagy meglepően. Nem hiszem, hogy bármiféle formakánont újraírtunk volna, de az biztos, hogy eredeti, szokatlan és méltatlanul alulértékelt színfoltot képeztünk az akkori színházi palettán. Saját darabjainkat állítottuk színpadra. Regős János is saját, kamaszkori naplójegyzeteivel csatlakozott társulatunk törekvéseihez. Ebből született a Piroska – családi hisztériák, ami az UV legsikeresebb előadása lett.

► Az Utolsó Vonalas korszak után a Stúdió K Színházban rendeztél és hoztad létre a Pokoli kamaradarabokat.

*Tamási Zoltán*: A Pokoli kamaradarabok adaptációk. Venedikt Jerofejev, Thomas Bernhard, illetve D.H. Lawrence műveinek felhasználásával készült, megrázó emberi sorsokat felmutató történetek. Közülük a Hű, de messze van Petuski című előadás lett legsikeresebb és többszörösen díjazott is.

► Milyen témát dolgoz fel a Jurányiban április 16-án bemutatásra kerülő, A zlíni bőröző című darab?

*Tamási Zoltán*: Vannak emberek, akik teljesen érzéketlenek mások érzései iránt. Szociopatáknak hívjuk őket. A közvélemény – tévesen – a sorozatgyilkosokkal társítja a fogalmat, de szociopaták köztünk is élnek, szabadlábon, olykor sikeresek és a társadalom elismeri őket. Ezt a témát boncolgatja A zlíni bőröző, mely a kilencedik színdarabom.

A zlíni bőröző

► Nem csak írod, rendezed a saját darabjaidat, hanem szerepelsz is bennük. Nem hiányzik egy külső szem?

*Tamási Zoltán*: Külső szem mindig van. Aki kérdéseket tesz fel, aki megkérdőjelez. Ezeken elgondolkozunk és megoldásokat keresünk. Ezt hívjuk közös alkotómunkának. Ez pokoli nehéz. Ezért olykor nem kívánjuk a külső szemet.

► A zlíni bőröző Bruscon Színház név alatt fut. Ez azt jelenti, hogy alapítottál egy társulatot?

*Tamási Zoltán*: Társulatot majd akkor alapítok, ha megkapom az évi minimum százmillió forintos támogatást. Ez – úgy néz ki – elsöprő sikereimnek, valamint a társadalmi, gazdasági stabilitásnak, illetve szárnyalásnak köszönhetően, bármelyik pillanatban bekövetkezhet, ezért sürgősen nevet kellett adni a születő társulatnak. Ezért, hála istennek, mától, van egy Bruscon Színház is, ami sajnos még nem társulat.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr577995845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása