7óra7

Először tartanak Nemzetiségi Színházi Fórumot Budapesten

Először tartanak Nemzetiségi Színházi Fórumot Budapesten

2014. 04. 10. | 7óra7

Az, hogy a Nemzeti Színház ad otthont a fórumnak, azt jelzi, hogy a nemzetiségi színházak ügye a mi ügyünk - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila igazgató, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke a csütörtöki fórumon.

Frigyesi András, Latorcai Csaba, Gergely László, Vidnyánszky Attila

Hozzátette: lényegesnek tartja, hogy állandó befogadó színháza legyen a nemzetiségi társulatoknak, ezért ezt az elképzelést minden fórumon támogatni fogják és jelzik, hogy komoly előrelépés lenne ennek megvalósulása.

A nemzetiségi színházaknak nincsenek meg az alapvető működési feltételeik, az önkormányzatok nem képesek eltartani őket és magukat sem tudják fenntartani - hangsúlyozta a Nemzetiségi Színházi Szövetség elnöke.

asztalnál: Frigyesi András, Latorcai Csaba, Gergely László, Szabó László, szemben Vidnyánszky Attila Gergely László hozzátette: az alapfeltételeket államilag kell biztosítani, az önkormányzatokat pedig arra kérik, hogy pályázatokkal segítség a nemzetiségi színházak működését. Emellett rámutatott arra, hogy befogadó színházra és a nemzetiségi színházak közötti összefogásra van szükség. Emlékeztetett arra is, hogy a nemzetiségi színjátszás 13, regisztrált előadóművészeti szervezetként nyilvántartott teátrummal rendelkezik.

A kultúráért felelős államtitkárság a magyarországi nemzetiségi színházakat speciális helyzetükre való tekintettel kiemelt figyelemmel kezeli - mondta el Hausenblasz Dóra, az az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) főosztályvezetője. Az előadóművészeti területen a működési célú pályázatok körében külön, zárt pályázói csoportot alakított ki a nemzetiségi színházaknak. Idén 101 millió forintra pályázhattak, az összeg a 10 pályázó szervezet között oszlik el.

A nemzetiségi teátrumok anyagi támogatását a kormányzat a színház-finanszírozási rendszeren keresztül és a nemzetiségi identitást, kultúrát őrző szervezeteken keresztül biztosítja jelenleg és a jövőben is - hangsúlyozta Latorcai Csaba, az Emmi egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára. Mint mondta, szükség van egy helyre, ahol a nemzetiségi színházak megfelelő módon tudják értékeiket bemutatni. Hozzátette: a kormányzat ebben is partner, de komoly projekttervre van szükség ahhoz, hogy a működőképesség, a hosszú távúság és a fenntarthatóság biztosítva legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr207995865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása