7óra7

További hat színház ellenőrzését zárta le az ÁSZ

További hat színház ellenőrzését zárta le az ÁSZ

2014. 04. 08. | 7óra7

Állami Számvevőszék Az ÁSZ fővárosi és vidéki színházaknál vizsgálódott az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése keretében. A most nyilvánosságra hozott jelentésekkel együtt - január vége óta - összesen 17 színházi társaság ellenőrzését zárta le a szervezet. Általánosak voltak a számviteli és leltározási szabálytalanságok, a társaságok nagy részénél nem volt megfelelő az önköltségszámítás szabályozása, illetve annak alkalmazása.

Az ÁSZ az MTI kérdésére közölte: az önkormányzatok többségi tulajdonában lévő gazdasági társaságok közfeladat-ellátásának ellenőrzése folyamatosan zajlik, további színházaknál azonban egyelőre nincs folyamatban vizsgálat. A számvevők jelenleg közműszolgáltató cégeket ellenőriznek.

A kedden nyilvánosságra hozott jelentések négy vidéki (a kaposvári Csiky Gergely Színház, a Miskolci Operafesztivál, az esztergomi Várszínház és a szombathelyi Weöres Sándor Színház) és két fővárosi (a Centrál Színház és a József Attila Színház) gazdasági formában működő színházi társaság ellenőrzését zárták le. Ezúttal is a társaságok 2008 és 2012 közötti vagyongazdálkodását, közfeladat-ellátását értékelték a számvevők - olvasható az ÁSZ közleményében.

A számvevők megállapították, hogy több társaság esetében az önköltség-számítási szabályzat nem felelt meg a törvényi előírásoknak, emellett különböző mértékű számviteli, leltározási, selejtezési és pénzkezelési hiányosságokat tártak fel. Volt, ahol a színházi társaság és a helyi önkormányzat között fennálló közszolgáltatási szerződés nem volt megfelelő. A jelentésekben ugyanakkor megállapították, hogy a színházi társaságok teljesítették az önkormányzatok részéről a közszolgáltatási szerződésekben meghatározott célokat és feladatokat.

A feltárt hiányosságok kijavítása érdekében az ÁSZ számos javaslatot fogalmazott meg, ezek alapján a címzetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük. A jelentések és az egyes színházakra vonatkozó összefoglalók megtalálhatók az ÁSZ honlapján

Kapcsolódó:

>>> Lezárult a Vígszínház és a Bárka ellenőrzése

>>> Lezárult újabb három fővárosi színház ellenőrzése

>>> Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957995891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása