7óra7

TESZT hetedszer a temesvári magyar színházban

TESZT hetedszer a temesvári magyar színházban

2014. 04. 08. | 7óra7

A május utolsó hetére tervezett rendezvénysorozat az évek során különböző kultúrák, művészeti ágak és színházszerető emberek nemzetközi találkozópontjává nőtte ki magát.

A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház május 24-31. között, a bő egy hét alatt magyarországi, szerbiai és romániai színházak előadásainak és művészeinek ad otthont, hogy a fesztivál egy hete alatt a résztvevőket beavathassák napjaink legújabb színházi törekvéseibe, kultúrájába, művészetébe.

Az idei meghívottak között szerepel az Újvidéki Nemzeti Színház, az Újvidéki Színház, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata, a Jel Színház, a már több vendégelőadásáról ismert Nézőművészeti Kft, a budapesti Katona József Színház, a Forte Társulat, a Stúdió K Színház, Pintér Béla és Társulata, a Tünet Együttes, de az újvidéki Kulturális Központ produkciója, és a budapesti Titkos Társulat improvizációs előadásai közül is kedvükre válogathatnak majd a színházkedvelők.

A meghívott produkciók kiválasztásánál az előadások minősége mellett a fesztivál ez évi témája is fontos szerepet játszott, ugyanis a műsorra tűzött produkciók, illetve az off-programok többsége is valamilyen formában a múlt és múltfeldolgozás kérdéseivel foglalkozik.

A múlt mellett azonban ugyanolyan fontos szerep jut idén a jövőnek is. Ahogy azt már megszokhatták, a fesztivál programjában a szervezők évről évre egyre nagyobb teret igyekszenek biztosítani a fiatalabb generációk számára. A különböző műhelyek és oktatási programok révén, a különböző nemzetiségű fiatalok lehetőséget kapnak, hogy jobban átláthassák és megérthessék napjaink színházi és művészeti irányzatait.

Ehhez kapcsolódik az az off-programként meghirdetett nyitott próbafolyamat is, melyet a szerbiai rendező és színházigazgató Urbán András vezet, és melynek témája az 500 éve Temesváron kivégezett Dózsa György személyéhez köthető. A különböző nemzetiségű művészekből és művészetis diákokból álló csapat a fesztivál utolsó napján mutatja be a műhelymunka eredményeként létrejött produkciót.

A TESZT off-programjai, a koncertek, kiállítások és könyvbemutatók mellett az idén még színesebb színházi és kulturális eseményeket ígérnek. Az Urbán András által vezetett műhely mellett még számos rendhagyó találkozásra kerül sor a fesztivál ideje alatt. Két koreográfus, Baczó Tünde és Táborosi Margaréta egyhetes alkotói folyamatába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők, három este során pedig a budapesti Titkos Társulat Színházi Jam néven futó, improvizáción alapuló előadásain is részt vehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr477995887

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása