7óra7

Lábán Rudolf-díj 2013

Lábán Rudolf-díj 2013

2014. 04. 07. | 7óra7

Studies of the Human Body (Trilógia maraton II/1) - Pásztor Tibor, Gergye Krisztián A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit. A legjobbak közé sorolt koreográfiák alkotói közül ketten kaphatják meg az elismerést alapító két fővárosi színház díját.

A Lábán-kuratórium tagjai: Artner Szilvia Sisso (újságíró, kritikus), Fuchs Lívia (tánctörténész, tánckritikus), Halász Tamás (kritikus, muzeológus), Koren Zsolt (újságíró, szerkesztő), Králl Csaba (tánckritikus), Kutszegi Csaba (szerkesztő, tánckritikus), Péter Márta (tánckritikus), Rényi András (esztéta), Százados László (művészettörténész)

A 2013-as Lábán Rudolf-díjra nominált 2012-es évi produkciók

Ahogy azt apám elképzelte Hodworks
Alkotók: Hód Adrienn, Molnár Csaba, Marco Torrice

Hymen Frenák Pál Társulat
Koreográfus: Frenák Pál

Száz ölelés Artus Stúdió
Rendező-koreográfus: Debreczeni Márton

Toldi Színház- és Filmművészeti Egyetem
Rendező: Horváth Csaba

Trilógia Maraton II/1-2-3. Második trilógia: Folyamatos jelen
Gergye Krisztián Társulat
Rendező-koreográfus: Gergye Krisztián

Útszeretők Budapest Tánciskola
Alkotók: Drávucz Petra és Szűcs Dóra Ida

Végtelenbe zárva Természetes Vészek Kollektíva
Rendező: Árvai György

Voks Tünet Együttes
Rendező: Szabó Réka

A 2012-es év legjobbnak ítélt táncműveinek listáját és a produkciók laudációit Lábán-kuratórium a Lábán Rudolf-díj facebook oldalon hozta nyilvánosságra.

A 2013-as Lábán Rudolf-díj átadására – ahol kiderül, hogy idén ki kapja a két díjat – május 22-én, szerdán 11 órakor kerül sor a Tranzit Art Caféban.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. A díj első átadásakor, 2006-ban (még más rendszerben) Frenák Pál, Goda Gábor, Horváth Csaba, Kovács Gerzson Péter, Kun Attila, Ladányi Andrea és Nagy József egy-egy alkotását tüntette ki a szakmai zsűri. A második alkalommal, 2007-ben a 12 nominált koreográfia közül a MU Színház díját Szász János rendező adta át a szakmai zsűri döntése alapján Réti Annának a Lélek pulóver nélkül című szóló koreográfiájáért. A Trafó díját Tóth Krisztina költő adta át Horváth Csabának, saját társulata, a Fortedanse számára készített &Echó című darabjáért. A harmadik díjátadáson, 2008-ban a 10 jelölt közül Pataky Klári a Nagyon jól vagyok, lszi ne keress és Frenák Pál az Instinct című koreográfiáért vehette át az elismerést Börcsök Enikőtől és Kamondi Zoltántól. 2009-ben a díjakat Bán Zsófia író, esszéista, irodalomtörténész és Varga Mátyás atya, a Pannonhalmi Főapátság kulturális és turisztikai igazgatója adta át Ladányi Andreának, a Borlai Gergő dobossal közösen készített BL című koreográfiájáért és Bozsik Yvette-nek Menyegző című darabjáért. A díjakat 2010 elején Elek Ferenc színésztől és Elek Dórától, a Baltazár színház vezetőjétől vehették át a díjazottak: a két kiválasztott Duda Éva éberség és álom határán egyensúlyozó Lunatika című darabja és a Kovács Gerzson Péter által koreografált TranzDanz-produkció, az élőzenét és táncot eggyé olvasztó re-DNS lett. 2011-ben a 6 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Fehér Ferenc TAO TE és a Bloom! CITY című koreográfiája érdemelte ki a 2010-es év legkiválóbb táncelőadásának szánt díjat – a kitüntetéssel járó szobrot és oklevelet Udvaros Dorottya színművész és Nádasdy Ádám költő, műfordító adta át a díjazottaknak. 2012-ben Réti Anna VIS-A-VIS és Hód Adrienn BASSE DANSE című koreográfiája érdemelte ki a 2011-es év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjat. A Lábán Rudolf-díjjal járó szobrot és oklevelet Janisch Attila filmrendező és Csurka Eszter képzőművész adta át a díjazottaknak. |

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr537998525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása