7óra7

Okuláré Projekt Vol. 1.

Okuláré Projekt Vol. 1.

2014. 04. 05. | 7óra7

Április 7-én, május 5-én és június 5-én este 19 órakor független színházi műhelyek, amatőr és hivatásos színjátszó társulatok, civil közösségek összefogásában első alkalommal valósul meg a város- és országhatárokat átívelő kortárs dráma-felolvasóest sorozat, az Okuláré Projekt.

A szervezők minden estére három-három drámaírót kérnek fel arra, hogy egy aktuális, előre megadott témáról írjanak egy-egy, maximum 15 perces egyfelvonásost. A felolvasások után mindenhol beszélgetés következik, ahol a közönség elmondhatja a szövegekkel kapcsolatos véleményét, gondolatait, és végül szavazással döntenek, melyik írás tetszett aznap este a legjobban. Az est végén skype-körkapcsolással minden helyszín néhány mondatban összegzi a tapasztalatokat, a voksolás eredményét, és a beszélgetések legfontosabb gondolatait. A legtöbb helyszínen megszavazott író a következő hónapra is meghívást kap.

*A résztvevő helyszínek:*

Budapest – Művelődési Szint (Müszi);
Kanada, Calgary – Magyar Ház;
Németország, Karlsruhe – Magyar Kulturális Egyesület;
Szeged – CZET;
Eger - Földszint 2 Színház;
Gyöngyös - Mozaik Színkör;
Sopron – Búgócsiga Akusztik Garden;
Debrecen – Debrecen Egyetemi Színház;
Győr – Kozi Bár;
Paks – Csengey Dénes Kulturális Központ;
Sárospatak - Református Kollégium Gimnáziuma;
Mezőkövesd - Mezőkövesdi Amatőr Színjátszó Kör;
Miskolc - Helynekem Klub;
Dunaújváros - Söröző a 3 Királyhoz

A projekt egyik legizgalmasabb pontja a résztvevők és a helyszínek sokszínűsége. Profik és amatőrök, kultúrkocsmák, művelődési házak, határon túli magyar csoportok, stúdiószínházak, középiskolák egyaránt csatlakoztak a kezdeményezéshez. A szervezők hosszú távon szeretnének további, akár még speciálisabb közösségeket is bevonni a projektbe. Az ez irányú tervek Alessandro Baricco Novecento című monodrámájának tételmondatára rímelnek: „Ha van valahol egy történeted és van valaki, akinek elmesélheted, nincs igazán nagy baj.”

Az április 7-ére felkért írók sokak számára ismerősen csenghetnek. Mozsik Imre Vinnai Andrással közösen megírt darabját, a Humor forrását például nemrég volt látható a Thália Színházban Deme László neve a Szegedi Nemzeti Színházba járóknak lehet ismerős, ahol például a Hal a Zacskóbant és a Rejtőzőket játszották. Fekete Ádámnak, a Színház- és Filmművészeti Egyetem dramaturg szakos hallgatójának többek között a TÁP színházban és a Budapest Bábszínházban is futnak darabjai.

Adott tehát az ötlet és adott a cél: a szervezők közösséget kívánnak teremteni, amely a földrajzi határokat legyőzve, politikai és faji előítéletektől mentesen, képes együtt gondolkodni a művészet segítségével egy adott, jelenkorban aktuális témáról.

Az identitás jegyében született darabok, azaz Mozsik Imre családi tragikomédiája (Csatlakozás), Deme László tinédzser-abszurdja (Kontakt), és Fekete Ádám költői hangvételű kamaradarabja (A kupakgyáros) türelmetlenül várják a premiert.

Az Okuláré Projekt hivatalos honlapja és facebook oldala

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767995909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása