7óra7

Színházi világnap – Díjak a MASZK gálaestjén

Színházi világnap – Díjak a MASZK gálaestjén

2014. 03. 27. | 7óra7

A MASZK és a kulturális tárca által alapított *Gobbi Hilda-életműdíjat* az idén Barkó György színművész kapta – közölte a csütörtöki szegedi díjátadó gálát szervező MASZK Országos Színészegyesület az MTI-vel.

A pályakezdő tehetségek elismerésére létrehozott *Soós Imre-díjat* Földes Eszternek, a székesfehérvári Vörösmarty Színház tagjának és Rák Zoltánnak, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művészének ítélték oda.

A *Vámos László-díjjal* Szikora János rendezőt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatóját jutalmazták. Az elismerést az 1996-ban elhunyt Kossuth-díjas rendező, Vámos László emlékének megőrzésére alapította Psota Irén, a nemzet színésze.

A *Kállai Ferenc-életműdíjat* Moór Marianna Kossuth-díjas színművésznőnek, a Pesti Magyar Színház tagjának és Mészáros Lászlónak, a Pesti Magyar Színház világosítójának ítélték oda.

Szegedi Nemzeti Színház

Az *Amphiteátrum-díjat* Hegedűs D. Géza Kossuth-díjas színművész, a Vígszínház tagja kapta.

*Hevesi Sándor-díjjal* Erkel László Kentaur díszlet- és jelmeztervezőt, Kozma András dramaturgot, műfordítót, a Nemzeti Színház tagját és Silló István karmestert tüntették ki. A Hevesi Sándor-díjat a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja kezdeményezésére alapították 1998-ban. Az idén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott díjat azoknak ítélik oda, akik sokat tettek a magyar színház nemzetközi elismertetéséért.

Az idén a MASZK Országos Színészegyesület a Szegedi Nemzeti Színházban szervezte meg színházi világnapi gáláját. A programhoz a Szegedi Szabadtéri Játékok kétnapos tudományos konferencia megrendezésével csatlakozott.

A színházi világnap alkalmából már 14. éve rendezik meg a jótékonysági gálaestet, amelynek bevételéből a rászoruló, idős színészeket támogatják. A gálát most harmadszor rendezik vidéken: két évvel ezelőtt a kecskeméti Katona József Színház adott otthont az eseménynek, tavaly pedig a veszprémi Petőfi Színház vállalta megrendezését.

Kapcsolódó:

>>> Színházi világnapi programok Szegeden

>>> Rák Zoltán kapja idén a Soós Imre-díjat

>>> Átadták a Hevesi Sándor-díjakat Szegeden

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr687995987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása