7óra7

Sorsoltak, a 4-es metró építése a témája a XIX. Magyar Drámaíró Versenynek

Sorsoltak, a 4-es metró építése a témája a XIX. Magyar Drámaíró Versenynek

2014. 03. 27. | 7óra7

Borókai Gábor, a hetilap főszerkesztője az ünnepélyes sorsolást követően átadta a nyomdából érkező friss lapszámokat a szerzőknek. A lap pénteki számában többoldalas összeállítás olvasható a 4-es és a többi magyarországi metróvonal építéséről, valamint a föld alatti közlekedés szerepéről.

Fekete Péter, a Jókai Színház igazgatója a sorsolást követően az MTI-nek elmondta: külön öröm számukra, hogy éppen a színházi világnapon, csütörtökön Békéscsabára figyel az ország és a Jókai Színházba drámaírók, színházigazgatók, rendezők és vendégszínészek látogatnak el szerte az országból.

Székely Csaba, Vörös István és Pozsgai Zsolt

Hozzátette, Békéscsabán óriási az érdeklődés övezi a vasárnapig tartó XIX. Magyar Drámaíró Versenyt, az eseményt igazi fesztiválhangulat jellemzi. "Három új magyar drámát ajándékozunk a színház világának, és ebben az évben először a Békéscsabai Napsugár Bábszínház közreműködésével három új bábjáték is születik. Bízunk abban, hogy a péntek éjszakai alkotások között az idei évben is lesz olyan alkotás, amelyet érdemes lesz továbbírni és a nagyszínpadon bemutatni. A korábbi drámaíró versenyek alkotásai közül például nagy sikert aratott Brestyánszki Borsos Rozália Csörte című drámája vagy Egressy Zoltán Idestova hatvan című darabja" - emlékeztetett.

Az összeállítás gyors átolvasását követően a Marosvásárhelyen élő Székely Csaba drámaíró a cikk címét emelte ki mint érdekességet. Szerinte elég sötéten hangzik, de mégis elég optimistán ahhoz, hogy jó drámai alapanyag legyen.

Pozsgai Zsolt drámaíró jobban örült volna egy kevésbé politikus tartalmú cikknek. Kérdés az, hogyan lehet a 4-es metró történetéből olyan művet írni, amely nem feltétlenül politikai kabaré és az is elolvassa, aki nem ismeri a történetét - fogalmazott.

Vörös István költő és prózaíró a cikkel kapcsolatosan azt mondta, lehet belőle bőven témát meríteni, de ezt rövid idő alatt kell eldönteni, hiszen péntek reggelre meg is kell írni a darabot.

A bábdrámát írók közül a Kolozsváron élő Orbán János Dénes szerint a téma kifejezetten alkalmas poénkodó, a gyerekeket szórakoztató darab megírására és aktuális üzenetek küldésére a felnőttek felé. Szálinger Balázs drámaíró szerint a metrótéma nagyon sok allegóriára nyújt lehetőséget, különösen egy bábdarabban. A téma politikussága nem zavarja, a feladat nem nehéz, bábokra kell írni izgalmas és szórakoztató darabot a gyermekek részére - vélekedett.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr517995985

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása