7óra7

Ady / Petőfi: rendhagyó irodalomóra Závada Péterrel

Ady / Petőfi: rendhagyó irodalomóra Závada Péterrel

2014. 03. 26. | 7óra7

Szeretné megmutatni, hogy a két költőzseni is "csak" hús-vér ember volt, és hogy mi az, ami közös bennük és a mostani olvasókban. Ennek megválaszolására az előadások utáni közönségtalálkozóra egy-egy kortárs alkotót is segítségül hívnak, többek között Lovasi András, Fehér Renátó, Tóth Krisztina volt eddig a sorozat vendége.

Ady / Petőfi - Kovács Krisztián, Katona László

Az áprilisi előadást követően Závada Pétert kérdezheti a közönség a két költőről, költészet és valóság viszonyáról, és úgy általában a kortárs költészetről, illetve a slam-mozgalomról. Závada a 17 éve működő A.K.K.E.Z.D.E.T.P.H.I.A.I. (AKPH) formáció alapító tagja, mely a rap és költészet közötti alkotói térben egyensúlyozva nagyon sok fiatalt szólít meg.

Závada Péter Závada neve a slam poetry műfajban is ismertté vált első verseskötete, az Ahol megszakad 2012-es megjelenése előtt. Költőként számos folyóiratban (Litera.hu, Kalligram, Irodalmi Jelen stb.) publikált már, de lektorként, reklámszövegíróként is dolgozik. Első színházi szövege, a Reflex az idei évad novemberétől látható a Jurányi nagyszínpadán, a Szputnyik Hajózási Társaság előadásában; ezt egy hasonló projekt előzte meg dramaturg-szerzőként a Színház- és Filmművészeti Egyetemenen.

Végül pedig egy idézet a meghívott szerzőtől, ami az est további kiindulópontja lehet:

„A rapszövegekbe az ember nem nagyon rakja bele magát. Fél, hogy sérülékennyé válik, az undergroundszakma ugyanis farkastörvények uralta világ. A versben viszont ott van a kockázat, hogy bizony képesnek kell lennem kínos helyzetbe hozni saját magam. Vállalni azt, amit gondolok... Nekem nem volt olyan nehéz a váltás, mert alapvetően őszinte ember vagyok. Másrészről viszont attól féltem, az embereket nem érdekli, ami velem történik. Féltem, hogy amikor a saját érzelmeimet rakom bele a versbe, akkor az unalmas lesz. Ezért mindig inkább a fantáziámat használtam. Most viszont kezdem azt érezni, hogy sokkal erősebb tud lenni a szöveg, ha az ember valóban belerakja önmagát.” (Magyar Narancs interjú, részlet)

Az Ady/Petőfi produkcióban színpadra lép Katona László és Kovács Krisztián. Az előadás rendezője Scherer Péter.

A rendhagyó előadás április 2-án, szerdán este fél 8-tól kerül megrendezésre a Thália Színház Arizóna Stúdiójában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547996009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása