7óra7

Halász János: a kultúra az egyik legfontosabb erőforrásunk

Halász János: a kultúra az egyik legfontosabb erőforrásunk

2014. 03. 25. | 7óra7

Halász János emlékeztetett: számos műemlék régóta húzódó felújítása fejeződött be, történelmi kastélyok felújítási munkálatai zajlottak le, korábban bezárt intézmények nyíltak újra, és új kulturális intézmények is születtek a ciklusban.

Halász János A sajtótájékoztatónak helyet adó "Erkel Színház szimbolizálja mindazt, amit a kulturális fejlesztésről gondolunk: nem bezárni kell intézményeket, hanem megújítani és működtetni" - szögezte le az államtitkár, felidézve: 2007-ben a szocialista kormány bezárásra ítélte a teátrumot, 2010-ben azonban a jelenlegi kabinet a felújítás mellett döntött. Az Erkel 2013 novemberében nyílt meg újra, azóta már 211 ezer néző látott itt operaelőadásokat - tette hozzá.

Halász János beszámolója szerint elkészült a Mátyás-templom belső felújítása, és tavaly novemberben ismét megnyílhatott a Liszt Ferenc Zeneakadémia, melynek orgonája 800 millió forintból újul meg. Az állam és a magánszféra együttműködésére jó példa a 2013-ban felépült Budapest Music Center: az épület befejezéséhez 600 millió, az intézmény működéséhez tavaly és idén is 290 millió forinttal járult hozzá a kormány.

Fontos minden intézménytípusra odafigyelni - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: a Hungária Cirkuszcsarnok a magyar artistaképzés új központjaként jött létre, a Szentendrei Régi Művésztelep 200 millió forintból újult meg, míg a zsennyei és a szigligeti alkotóházak rekonstrukciójára 400 millió forintot költöttek-költenek.

Halász János elmondása szerint gyakran a kulturális intézmények felszerelését kellett megújítani: az elmúlt években 300 millió forint jutott például az artmozik digitális átállásának támogatására, ebből az összegből 25 mozi 29 termét látták el új vetítőgéppel, és az idei 100 millió forintos pályázattal vélhetően be is fejeződhet az átállás.

Budapest tavasszal két régi-új kulturális helyszínnel gyarapodott: nemrég nyílt újra a Pesti Vigadó, áprilistól pedig a Várkert Bazárt vehetik birtokba a látogatók.

Az államtitkár szólt az elmúlt évek számos vidéki fejlesztéséről is. Félmilliárd forintból újulhatott meg a Fejér Megyei Levéltár épülete, míg a magyar levéltári hálózat kisebb infrastrukturális beruházásaira tavaly csaknem 600 millió forint jutott. A hatvani Grassalkovich-kastély felújítására 3 milliárd forint EU-támogatást fordítottak, az épületben szombaton vadászati múzeum nyílik.

Számos várkastély, nemzeti emlékhely felújítása zajlik a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ irányításával: 3 milliárd forintból újul meg az edelényi L'Huillier-Coburg-kastély, egyaránt 1,5 milliárdot fordítanak az ozorai várkastély és a somogyvári Szent László emlékhely fejlesztésére, míg a majkpusztai kamalduli remeteség rekonstrukciójához 900 millió forint áll rendelkezésre.

Halász János kiemelt fontosságúnak jelölte meg a vidéki közösségi terek megújítását. Tizennégy megyei jogú városban jöttek létre Agóra és Agóra Pólus közösségi terek 19,8 milliárd forintos keretből, míg a Vidékfejlesztési Minisztérium 30 milliárd forintos programjából csaknem 500 kistelepülés művelődési házai újulhatnak meg; ezek tartalmi fejlesztési programjára az Emmi 1 milliárd forintot ad.

Az elmúlt években lezajlott kulturális rendszerváltozás során átalakult a kulturális intézményrendszer és a finanszírozási struktúra - összegzett Halász János, hangsúlyozva, hogy már az átalakítás eredményei is látszanak, hiszen egyre többen járnak színházba, múzeumba, könyvtárba.

Kapcsolódó:

>>> Halász János: nyugodt évet zártak a kultúrában

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr737996027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása