7óra7

Hatásokkal simogatni – Eke Angéla és Márkus Sándor a Burokról

Hatásokkal simogatni – Eke Angéla és Márkus Sándor a Burokról

2014. 03. 23. | 7óra7

A Nylon Group új bemutóval készül az 5. Bábu Fesztiválra. A hagyományos bábtechnikákkal szemben, új formákkal kísérletező csapat két alapítójával, a Burok két szereplőjével, Eke Angélával és Márkus Sándorral beszélgettünk a Budapest Bábszínházban.

Márkus Sándor, Eke Angéla *EkeAngéla (EA)*: A Burok úgy indul, mint egy szokásos színházi előadás, a nézők a nézőtéren sötétben, a játszó a színpadon, egyedül egy felfújt nylon kockában. Ez A Kisasszony, ami még a Színművészetin készült, mint szóló vizsgaelőadás, és amivel tavaly voltunk Európában több helyen is. Ez az egész alapja. Aztán a szóló, duetté alakul, ami átmegy egy „nem vészesen interaktív” vacsorába...

► A Kisasszony, a The Miss(es), amivel Belgiumban Young Talent díjat nyertél.

*EA*: Igen. Több városban is felléptem vele, Sanyi mindenhová jött velem. Azt régóta tudni lehet, hogy mi jól működünk együtt (amúgy most is több előadásban is partnerek vagyunk), szóval az egyértelmű volt, hogy ketten valamit életre hívni, csoportosulni, más embereket is bevonni, és tervezgettünk, vártuk mi legyen az. A Burok tulajdonképpen egyszerre a mi kettőnk valódi története, és külön-külön síkon benne van a privát életünk is. Ugyanakkor mindenképp kellett egy külső szem is, rendezői agy, aki helyrepofozza az ötleteket, ezért berántottuk Néder Pannit, aki szerintünk nagyon jó ebben, hogy a színházat az interaktív meglepetésekkel keverve, a helyzet hozta spontaneitásokkal spékelve, valami igazi élményben legyen részük a nézőknek. És úgy hozta a szerencse, hogy épp Budapesten van, mert amúgy Berlinben él.

Szóval elkezdtünk ötletelést, gyártást, ebben a fázisban még Halasi Dani group társunk is részt vett, aztán őt vidékre szólította egy rendezése. De nehéz tovább mesélni róla úgy, hogy ne spoilerezzük szét az előadást, hiszen fontos, hogy érjék meglepetések az nézőket.

*Márkus Sándor (MS)*: Csináltunk egy előadást a Trafó pincéjében, a Kontra klubban, ami ugyanígy volt felépítve. Színpad itt, nézők ott, nézik, ami történik. Aztán kicsit meg vannak mozgatva, megetetjük, megitatjuk őket. Az összes érzékükre hatunk, és végül az egész egy buliba torkollik, ahol együtt buliznak az emberek az alkotókkal. Itt ezt nem lehet megcsinálni, de arra törekedtünk, hogy a nézők minden érzékére hassunk. Ezért is használjuk (használtuk) például a Dub Phase nagy teljesítményű épített hangfalait. Az általuk (Fekete Mátyás) játszott, főleg mélyekre építő zene hatása szinte fizikai élmény lesz.

Ami a Kontrában volt, inkább úgy lehetne mondani, hogy az volt a Nylon Group magyarországi bemutatkozása. Amiben a csapat nagyobb létszámban vett részt, az volt a Start. Más volt a helyzet, az egy klub. Meg lehetett csinálni, hogy a Dub Phase Sound System bulijába folyjék át az este. Voltak, akik csak a bulira jöttek el, de akik jegyet vettek a Startra, maradhattak a buliban is. Szóval pár bátor embernek megvolt az élmény, hogy megnéztem egy előadást, kajáltam, részese voltam, és aztán együtt buliztam az alkotókkal hajnalig.

Márkus Sándor, Eke Angéla

*EA*: De itt most egy színházban vagyunk, nem lesz utána buli, tehát itt a színházi vonatkozására fókuszálunk jobban. És ezért is lesz ez egy előadás, csak nem épp szokványos. Nem fog tudni megmutatkozni az a teljes koncepció, amit mi szeretnénk képviselni, de ettől függetlenül azért akarunk csepegtetni belőle, hogy mi ez az egész. Mi szeretnénk a színházat és a partikultúrát összehozni. Budapesten mind a kettő elég jól működik, mondhatjuk, de a kettő nem történik soha együtt. Mind a ketten mind a két területen részt veszünk folyamatosan és évek óta azon agyalunk, hogyan lehetne a kettőt összehozni. De ez nehéz, mert nem arra vannak berendezkedve a klubok. Ugyan vannak jó kezdeményezések és helyek Budapesten, amik erre építenének. Csak nagyon sokszor ugyanabba a hibába esnek, esünk. Hogy nagyon szeretnének valamit, de nincs rá megfelelő apparát, és a semmiből sajnos nem lehet. Még gyerekcipőben jár ez a dolog. Jelenleg még úgy látjuk, hogy ahol épp lehetőségünk van, ott fogjuk arra billenteni a mérleget. De a Buroknak lehet több élete is, egymással párhuzamos életek.

► A nylon jól passzol a semmihez, nem tűnik egy drága anyagnak, a szűkös anyagi forrásból is beszerezhető.

*MS*: Annyira nem is olcsó, mint ahogy tűnik. (nevet) De azt mondtuk, hogy jó, akkor ezt most bevállaljuk. A nylon adott volt és beleszerettünk.

*EA*: Befektetésnek tekintjük ezt, energiát, pénzt, paripát nem kímélve dolgozunk. Aztán meglátjuk mi lesz a jövője. Mi is sok műfajon átmentünk. Változol és aztán lesz egy repertoárod. Még a Színművészetin kezdődött, hogy reggeltől késő estig dolgoztunk és éjszaka kellett csinálni valamit, ami kiszakít, lelazít és ezért különböző elektronikus bulikat látogattunk. (nevet) Elég sűrűn. Már akkor, évekkel ezelőtt megfogalmazódott bennünk a kérdés, hogy hogyan lehetne a hivatásunkat és a szórakozásunkat összekötni.

► Lehet valamit mondani spoilerezés nélkül a perfomansz részéről az estének?

Márkus Sándor, Eke Angéla *EA*: A vacsoraperformansz az a mi esküvőnk megünneplése lesz. Először van a nylonban levő lány, a Kisasszony, az ő perspektívájából nézzük a történéseket. Próbálkozott már sokféle nylon matériával, amikor megjelenik egy húsvér ember. Onnantól kezdve nagyon személyesen próbálunk beszélni a saját életünkön keresztül arról, hogy milyen az, amikor két ember összetalálkozik, és azt érzed, hogy megtaláltál valakit, de hogy úgy nagyon (nevet). Ez vonatkozhat házasságra, barátságokra…

*MS*: Kicsit a testvéri viszonyra is hasonlít. Van valami, ami már nagyon régóta ott van és egyszer csak működni kezd.

► A belga Young Talent díj miatt nem csábultatok el, hogy inkább külföldön kellene dolgozni?

*MS*: Alapvetően Magyarországon szeretnénk lenni. Utaztatni lehetne, sőt, szeretnénk is.

*EA*: Igen, mi itthon szeretnénk dolgozni. A díj adott egy lökést vagy bátorítást, hogy érdemes belevágni. Mert ezt volt a legelső külföldi fesztivál szereplésünk és ott rögtön ért minket egy ilyen öröm. Aztán elmész még kettőre és ott meg nem. (nevet) Idén Olaszországba kaptunk meghívást egy színházi fesztiválra és Belgiumba is megint megyünk.

► A Buroknak egy meghirdetett előadása van, ami a premier. Ha valaki nem látja hétfőn, akkor már soha nem láthatja?

*MS*: Keressük, hogy hol lehetne játszani.

*EA*: Igen, ez az egy előadás van a Budapest Bábszínházban, ahol egyébként nagyon segítik a munkánkat a dolgozók, és fantasztikus az a segítőkészség, ahogy hozzánk állnak… Talán drukkolnak nekünk.. Szóval jól érezzük magunkat, és szerintem a Burok is jól érezné magát itt. (nevet) De alapvetően várjuk azt a befogadó helyet, aki azt mondja, hogy nálam a Burok tudna élni. Az egyes részei külön is működőképesek, akár A Kisasszony, akár egy másik. Egy színháznak nem kell attól félnie, hogy utána bulit kell csinálnia, mert anélkül is egy nagyon új, besorolhatatlan izgalmas anyag. Mindig kérdezik, hogy mi a műfaja annak, amit a Nylon Group csinál. Nem tudjuk megmondani, mert van benne báb, látványosság, perfomansz, gasztronómia, elektronikus zene, élő dj…

*MS*: …interakció…

*EA*: …interakció, éppen ezért lett a mostaninak az alcíme „nem vészesen interaktív celofán happening” és végül is ez leírja. (nevet)

Márkus Sándor, Eke Angéla

► Nem biztos, hogy egy színházi történést mindig be lehet skatulyázni, mint irodalomórán a műfajokat.

*MS*: Jó, csak az embereknek meg kell mondani, hogy akkor ez most mi. „Most én mire megyek?”

*EA*: „Mi lesz a darab?”

*MS*: Hát ez egy ilyen izé lesz, nagyon jól fogod magad érezni.

*EA*: Kényeztetni fogunk, színházat is fogsz látni.

*MS*: Valahogy megpróbáljuk közben az embereket ezekkel a hatásokkal simogatni, törődni velük. Gondolatokkal, kicsit fizikailag is.

*EA*: Biztos, hogy mindenki elvisz innen valamit. Jól esik az embereknek, ha szeretgetve vannak.

*MS*: Tök necces téma ez az interaktívság, mert nézőként rosszul vagyok, ha rám van kényszerítve a részvétel, ha berendezkedtem arra, hogy szemlélődő leszek. Nem szeretem, ha rángatva vagyok. Úgy fogjuk csinálni, hogy mindenkinek meghagyjuk a lehetőséget, hogy el tudja dönteni, hogy ő ezzel szeretne-e jönni vagy nem... Nem kötelező, de akkor lehet, kimaradsz valamiből.

*EA*: A helyzet jó rá, hiszen vacsorázhatsz, ehetsz, ahogy egy lagziban is, ahol sok minden történik közben. Az ifjú pár táncol, most valaki ezt csinálja, indul a menyasszonytánc, videót kell nézni, stb. Közben nyomjuk a pozitív energiát, a kaját, a piát, a szeretet, a színházat (nevet), hogy lazuljatok el, érezzétek jól magatokat.

Hodászi Ádám

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227996095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása