7óra7

Menni vagy maradni? – Magyar színházi fesztivál Berlinben

Menni vagy maradni? – Magyar színházi fesztivál Berlinben

2014. 03. 13. | 7óra7

Leaving is not an option?/Menni vagy maradni? A német szövetségi kormány kulturális alapítványának (Kulturstiftung des Bundes) támogatásával szervezett fesztivál kurátora, Aenne Quinones az egy hétig tartó rendezvénysorozat műsorfüzetében közölt bevezetőjében kiemelte: "A Fidesz-kormány nem hagy kétséget afelől, hogy nem látja szívesen a számára kényelmetlen kulturális szcénát", és az egyre nehezebb munkakörülmények között mind több művész szembesül a menni vagy maradni kérdésével.

A német független kulturális színtér egyik legtekintélyesebb befogadóhelyén, a fővárosi Hebbel am Ufer (HAU) színházban a budapesti Trafó - Kortárs Művészetek Háza közreműködésével szervezett fesztivál "platformot" kíván biztosítani a "kritikus hangoknak". Ugyanakkor nem akar "ujjal mutogatni Magyarországra", hanem "keresi a Budapest és Berlin közötti átfedéseket és a közös kérdésfelvetéseket" - olvasható a kurátor bevezetőjében.

Ilyen kérdés például, hogy "milyen mozgásteret enged a kritikus művészi diskurzusnak a mindent bekebelező, határtalanul rugalmas neoliberalizmus. Lehet, hogy egész Európában - és a kontinensen túl is - a versenyről, a források elosztása körüli küzdelemről és a forrásokból részesedésről van szó? Miként alkotnak a művészek az egyre kiszámíthatatlanabb körülmények között? Miként mutatják be munkáikban a politikai fejleményeket?" - sorolta a kérdéseket Aenne Quinones.

A független magyar színházi szakmát Pintér Béla és Társulata, Mundruczó Kornél és a Proton Színház, Kárpáti Péter és a Titkos Társulat, Polgár Csaba és a HOPPart Társulat, valamint Hód Adrienn és társulata képviseli összesen hat produkcióval. A fesztiválra meghívták a Kis Varsó művészcsoportot, valamint a Menjek / Maradjak? címmel a vándorlási trendekről dokumentumfilm-sorozatot készítő Speak Easy Projectet - Józsa László és Imre Loránd Balázs vállalkozását - is, amelynek keretében New York és London után Berlinben élő magyarok történeteit gyűjtik.

Kapcsolódó:

>>> Egyhetes magyar kortárs művészeti fesztivál Berlinben

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr507996171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása