7óra7

Huszonötödik alkalommal adják át a Szegedért Alapítvány díjait

Huszonötödik alkalommal adják át a Szegedért Alapítvány díjait

2014. 03. 10. | 7óra7

Mária főhadnagy - Fekete Gizi A Szegedi Nemzeti Színházban szervezett ünnepségen a fődíjat Fekete Gizi Jászai-díjas színművész veheti át. Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Muszka Dánielnek, a szegedi informatikatörténeti múzeum létrehozójának ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Jancsó Gábor orvosprofesszor, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Kosztándi István hegedűművész veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Fekete Gizi Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja. A karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A jubileumi gálaműsoron az alapítvány egykori díjazottjai és támogatottjai lépnek föl többen: a Fool Moon a capella együttes, Kálnay Zsófia és Rácz Rita operaénekesek, Király Levente, a Nemzet színésze, Vajda Júlia színművész, valamint Szecsődi Ferenc hegedűművész. Az esten a Szegedi Szimfonikus Zenekar Gyüdi Sándor karnagy vezényletével előadja Liszt Ferenc Revive Szégedin! (Éljen újra Szeged!) című alkotását, amely zenekari műként még nem hangzott el a városban.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezenfelül több mint két évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr397996165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása