7óra7

Páros/Páratlan – A Miskolci Balett új bemutatója

Páros/Páratlan – A Miskolci Balett új bemutatója

2014. 03. 07. | 7óra7

Páros/Páratlan - Kocsis Andrea, Szabó Levente A 2013/2014-es évadban a Miskolci Balett második bemutatójának alapanyaga ismét egy Shakespeare klasszikus. Kulcsár Noémi "Rómeó és Júlia"http://7ora7.hu/programok/romeo-es-julia-19: előadása után ezúttal Kozma Attila, a Balett művészeti vezetője dolgozott a táncosokkal, és William Shakespeare Szentivánéji álom című fordulatos, a szerelemről szóló keserű vígjátékában felvetett dilemmákat gondolta tovább. Shakespeare ebben a művében a szexualitás sötét oldaláról ír – arról, hogy milyen lehetetlennek tűnhet rálelnünk az igaz szerelemre, hogy milyen könnyű elveszni vágyaink között. A Miskolci Balett tagjai a Páros/Páratlan című produkcióban arra keresik a választ, hogy egyáltalán lehetséges-e rátalálnunk igaz társunkra. Magányos emberek találkoznak, elválnak, vágyakoznak, de nem biztos, hogy végül célt érnek. A szerelem ugyanis küzdelem egymással és magával a természettel – olvasható a színház sajtóközleményében.

Széppé, dicsővé tesz a szerelem.
Szívével lát, szemével nem nagyon,
A szárnyas Ámort így festik: vakon.
A Szerelem az esztelen, süket;
Vak szárnyalás: maga az őrület!
(Nádasdy Ádám fordítása)

A férfi-női kapcsolatokat vizsgáló előadáshoz Zeke Edit tervezte a jelmezeket és a díszletet. Utóbbi egyfajta keretként szolgál a táncosok számára, melyben egymás mozdulatait is megfigyelhetik – a racionális külvilág, Athén odakint, a tudatalatti irracionális világa, az erdő pedig odabent terül el. Az előadásban emellett fontos szerephez jut a különleges hangulatú, összetett, néhol a táncosok számára nehéz zene is, melyet Márkos Albert szerzett.

A Miskolci Balett táncosaira egész évados megfeszített munkájuk után még számos feladat vár idén – áprilisban kezdik a próbákat a 3kívánság című meghívásos koreográfus-pályázat három győztesével is. Azonos című előadásukban Feledi János, Halász Gábor, Widder Kristóf és Pálfi Gabriella dolgozik majd velük, és akárcsak a tavalyi négyNEGYEDben most is több eltérő, izgalmas koreográfiát tekinthet majd meg a közönség. Így készül első születésnapjára a tavaly tavasszal megalakult Miskolci Balett.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr267996181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása