7óra7

XVID – Közösségi videók Újpalotáról

XVID – Közösségi videók Újpalotáról

2014. 03. 06. | 7óra7

Az XVID a KOMA első közösségi videó projektje az újpalotai lakótelepen. A projekt három különböző társadalmi csoportot – fiatalok, gyermeküket egyedül nevelő anyukák és idős emberek – szólít meg és foglalkoztat. Az egy évet felölelő program célja, hogy az érintettek bevonásával, az őket érintő problémákról készüljenek filmek.

XVID – Közösségi videók Újpalotáról

A KOMA célja az XVID projekttel, hogy rendhagyó, izgalmas, korszerű eszközökkel dolgozza fel a helyi lakosság mindennapjait meghatározó konfliktusokat, melyek hagyományos társadalmi és szociális problémákon alapulnak.

A projekt első etapja hamarosan lezárul, hiszen elkészültek a fiatalok filmjei. Tíz újpalotai fiatal két hónapon át forgatta le professzionális eszközökkel önállóan, saját, félórás filmjeit. Az XVID projekt résztvevői külső megfigyelők és instrukciók nélkül, maguk alkotta képekkel mesélnek a mindennapi életükről. A filmek önmagukért beszélnek, a XV. kerület valóságáról.

Az elkészült filmek bemutatója március 19-én lesz a Pólus Filmszínházban 18 órától a nagyközönség számára. Másnap, március 20-án, az Újpalotai Közösségi Házban is vetítésre kerülnek a filmek 18.30-tól. A program zártkörű vetítése március 22-én lesz 16 órától a KOMA Bázison.

XVID Projekt, a Közösségi Videózás

*Az XVID projektről*

A KOMA első közösségi videós programját az újpalotai lakótelepen indította el. A projektben tíz helyi fiatal (15-26 éves) dolgozik együtt, akik Újpalotáról készítenek filmeket három csoportban és három témakörben: 1. munkalehetőségek, 2. szórakozási lehetőségek, 3. hajléktalanság a lakótelepen. A fiatalok két hónapon keresztül, önállóan forgathatták fél órás filmjeiket az életükről, a mindennapjaikról.

A filmek elkészítéséhez szükséges eszközöket, szakmai felkészítést a KOMA biztosította. Idén január közepén kezdődött az oktatás, amely során a fiatalok többek között megtanulták a kamera használatát, megismerték a különböző plánokat, elsajátították az alapvető vágási szabályokat. A két hónapos forgatás alatt heti két alkalommal volt lehetőség megbeszélni a felmerülő problémákat, kérdéseket.

Az XVID projekt célja nem a lakótelep dokumentarista filmre vétele, hanem az ott élő fiatalok és problémáik bemutatása, megismerése. Milyen a lakótelepen élő fiatalok mindennapja, mivel töltik az időt, merre járnak és mit csinálnak, milyennek látják ők a körülményeiket és a lehetőségeiket. A projektben résztvevő tíz újpalotai fiatal a film nyelvén mesél az életükről, a változtatás lehetőségéről vagy éppen lehetetlenségéről. Személyes vallomások a társadalom egyik alig látható szegmenséről.

XVID – Közösségi videók Újpalotáról

*A közösségi videózásról*

Társadalomformáló feladat nem csak a színház eszközeivel valósítható meg, hanem a filmmel is. Ráadásul a videós formanyelv közelebb áll a ma emberéhez, amikor akár egy okostelefonnal is lehet filmet forgatni. A könnyen használható és elsajátítható formanyelven túl azonban az is fontos, hogy a rögzített kép egyszerre képes megvalósítani egy passzív, megfigyelő és egy aktív álláspontot. A forgatások során nem csak egy egyszeri együttműködés valósul meg, hanem dokumentáció is készül róla, amely később is elérhető, elemezhető.

A közösségi videózás azon túl, hogy egy szórakoztató forma, különböző képességeket fejleszt. A forgatás óhatatlanul csapattá formálja a résztvevőket, együttműködésre, szervezkedésre, véleménynyilvánításra ösztönözi őket. A történetek megtalálásához elengedhetetlen a kíváncsiság, az érzékenység, a történet felépítéséhez szükség van megértésre, súlypontozásra, kiemelésre, míg a történet megszerkesztéséhez elengedhetetlen a probléma fókuszban tartása.

XVID – Közösségi videók Újpalotáról

*A KOMA*

A KOMA 2007-ben olyan alternatív színházként kezdte meg működését, amely alapvetően épített a körülöttük élő emberekkel való közvetlen kapcsolatára. Az előadásaikat kezdetektől meghatározta a nézőkkel való folyamatos és tudatos kommunikáció, speciális iskolai programokat alakítottak ki, valamint kortárs magyar drámák feldolgozásával, színrevitelével reagáltak a mindenkori magyar valóságra. A csapat fennmaradását 2011-től a XV. kerület biztosítja, ahol valóban otthonra, közönségre és közösségre leltek. Ez a biztonság és a tervezhetőség teremtette meg a folyamatos fejlődés, formálódás, új utak keresésének a lehetőségét.

Az új formák keresésének első terepe természetesen a színház volt. A közösségi szerepvállalás, formálódás 2013 decemberében érte el azt a szintet, hogy a KOMA hazánkban egyedülálló módon működési szinten is közösségi színházzá alakult. Ennek lényege, hogy a kerületben élő, civil lakosságot vonják be – akár mint szereplő, akár mint háttérmunkás vagy éppen író – az előadások, a színházi események létrehozásába.

Ma már számos példa és tanulmány bizonyítja, hogy a helyi színházak közösségteremtő, társadalom-formáló szerepe megkérdőjelezhetetlen. Egyre több tanulmány foglalkozik az utóbbi években a „local theatre” és a „community theatre” társadalmi és szociális hatásaival. Ezek a színházak sokkal hatékonyabban eredményezik a társadalmi felelősségvállalást mivel valós idejű reflexióra késztetik a résztvevőket mind önmagukkal, mind a saját mikro-, és makró társadalmukkal kapcsolatban.

Kapcsolódó

>>> A KOMA új projektje: XVID, a Közösségi Videózás

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr227996213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása