7óra7

Léda – Premier a kolozsvári magyar színházban

Léda – Premier a kolozsvári magyar színházban

2014. 03. 04. | 7óra7

A bemutatót beharangozó keddi sajtótájékoztatón Tompa Gábor, a színház igazgatója elmondta: a Léda is beilleszkedik azoknak az előadásoknak a sorába, amelyekkel a kolozsvári társulat az I. világháború kitörésének 100. évfordulójára emlékezik. Hozzátette: az 1893-ban született horvát szerző egész életművének ihletői voltak azok a változások, amelyeket az I. világháború hozott a közép-kelet-európai térségbe.

Kolozsvári Állami Magyar Színház A színházigazgató hozzátette, a történeten keresztül a szerző abba az Osztrák-Magyar monarchiabeli múltba próbál visszatekinteni, amelyet a magyarság is megélt, az előadás mégis a ma közönségéhez szól.

A karneváli komédiát Visky András dramaturgiájában Robert Raponja horvát rendező, az Eszéki Színművészeti Akadémia dékánhelyettese vitte színre Kolozsváron, díszleteit és a szereplők jelmezeit Carmencita Bojboiu tervezte, a főbb szerepekben Szűcs Ervin, Hatházi András, Györgyjakab Enikő és Bogdán Zsolt lép színre.

Robert Raponja a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Miroslav Krleža darabjait előadhatatlanoknak tartotta a maga kora, ő azonban színházi látnoknak bizonyult és mára a horvát színház egyik gyakran játszott szerzője lett.

Hozzátette, a kolozsvári magyar társulat majdnem mindegyik előadását látta az elmúlt években és maga javasolta, hogy – két korábbi kolozsvári rendezés után – ezúttal a Lédát vigyék színre. Ebben a társulatban látta ugyanis azokat a színészeket, akikről úgy gondolta, hogy élővé, érdekessé, közvetlenné tehetik a karneváli éjszakán „szex előtt és szex után” játszódó jeleneteket.

A rendező szerint a Léda a szerző Glembay családról szóló ciklusának legprovokatívabb előadása, amelynek bemutatása a legnagyobb kihívást jelenti mind a rendező, mind az előadók számára. A darab át van szőve fekete, kegyetlen humorral.

A kolozsvári előadás zenéjét Massimo Brajković szerezte és a Jazzybirds együttes élőben adja elő.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr137996227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása