7óra7

Bárka Színház: március végéig az államhoz kerülhet a teátrum

Bárka Színház: március végéig az államhoz kerülhet a teátrum

2014. 03. 04. | 7óra7

Seress Zoltán hangsúlyozta: a jelentéstervezet egyetlen pontjához sincs hozzáfűznivalója, és amíg az ÁSZ honlapján hivatalosan meg nem jelenik a végleges jelentés, a benne lévő adatokat „ennek megfelelően” kezelik. Az ÁSZ február 13-án küldte meg a jelentéstervezetet, 15 napos válaszadási határidővel. A Bárka 7 oldalban, betartva a válaszadási határidőt, február 28-án elküldte reakcióit a számvevőszék észrevételeire – emlékeztetett.

Bárka Színház

Az Index hírportál február 28-i cikkében azt írta, hogy a színház nem tudott teljes körű elszámolást bemutatni az ellenőröknek, és megsértette a számviteli törvényt a „felhasználásról vezetett hiányos könyveléssel”. A cikk szerint a jelentés megállapítja: a veszteséges működés miatt a Bárka Színház Nonprofit Kft. már 2013 nyarán fizetésképtelenné vált, és a teátrumnak több esztendeje nem sikerült megfelelően terveznie az éves gazdálkodását sem.

Seress Zoltán ezzel kapcsolatban azt mondta: „nem tudom, milyen érdek fűződik ahhoz, hogy egy bizalmasan kezelendő anyag kikerül egy hírportálhoz, de ez csak arra jó, hogy szándékosan fenntartsa a rossz hangulatot és bizalmatlanságot szüljön. Mutatja ezt az is, hogy az Állami Számvevőszék nagyon gyorsan reagált, és elhatárolódott az Index által közölt cikktől”.

Az ÁSZ hétfői közleményében hangsúlyozta: a teátrum számvevőszéki ellenőrzése még folyamatban van, így az ÁSZ-nak tulajdonított megállapítások nem tekinthetőek a szervezet hivatalos álláspontjának.

Seress Zoltán kitért arra is, hogy a február 28-i társulati ülésen részt vett Kohut Balázs, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) gazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkára, aki elmondta: a Bárka által beküldött, 178,9 millió forintos állami támogatásról és annak ütemezéséről elkészített üzleti tervet a lehető leggyorsabban elfogadják.

A KIM képviselője kedden azt közölte a színházzal: a támogatási szerződést két nap múlva megköthetik, és az állami támogatás egy részét is átutalják. Kohut Balázs a társulati ülésen kitért az átadás-átvétel folyamatára is, amelyről pontos dátumot nem tudott mondani, de valószínűsítette, hogy az március végéig megtörténhet – tette hozzá az igazgató.

Seress Zoltán közölte, hogy az elmaradt bérek, szállítói tartozások, adó- és járulékfizetési kötelezettségeik visszafizetési stratégiáját már kidolgozták, ennek megfelelően kezdik meg az adósságok kezelését. A teátrum az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri keretéből kért támogatást, ennek elbírálása folyamatban van – tette hozzá.

Mint kiemelte, az idei 178,9 millió forint nagyon szigorú gazdálkodást feltételez, ennek megfelelően át kell gondolniuk a munkavállalói szerződéseket, felül kell vizsgálniuk a bérleti konstrukciókat, szigorúan el kell végezniük a leltárt és selejtezést.

A Rovarok című, elmaradt bemutató folytatásáról az igazgató beszámolója szerint megkezdődtek az egyeztetések, a francia Philippe Genty és Mary Underwood nevével fémjelzett Odüsszeusz szemeteslapáton című előadást pedig az eredeti tervek szerint a Budapesti Tavaszi Fesztivállal és a Francia Intézettel koprodukcióban mutatják be.

Kapcsolódó

>>> Nyílt levelet írt a Bárka Színház társulata

>>> KIM: felelőtlen gazdálkodás gyanúja lassítja a Bárka Színház átadás-átvételét

>>> Józsefvárosi Önkormányzat: felelőtlen gazdálkodás gyanúja nehezíti a Bárka átvételét

>>> Bizonytalan jogi és gazdasági helyzet a Bárka Színházban

>>> Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

>>> A Bárka Színház megkapta észrevételezésre az ÁSZ jelentéstervezetét

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797996223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása