7óra7

Réti Anna és Ido Batash első közös rendezését mutatja be a Trafó

Réti Anna és Ido Batash első közös rendezését mutatja be a Trafó

2014. 02. 19. | 7óra7

Az Ego Trip című új előadás az ego működési mechanizmusának megismerésére irányuló kutatás, amelyben az egyén önmagához és másokhoz való viszonya áll a középpontban – olvasható a Trafó által az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben.

A produkció hat táncos, hat ország, hat világ, hat egyéniség találkozása és küzdelme egymásért, illetve egymással. A dinamikus csoportképekkel és lírai szólótáncokkal teli darabot veled vagy nélküled harc, sajátos humor és zenei világ fűszerezi.

Trafó

„Az ember születése pillanatától kezdve egész életén keresztül a saját maga és a körülötte lévő világ megismerésén dolgozik. Testi és szellemi fejlődésünk során igyekszünk korlátainkat kitágítani, de ehhez előbb meg kell ismernünk őket. Az, ahogyan viszonyulunk ezekhez a korlátokhoz, jelentősen befolyásolja fejlődésünk ritmusát” – idézte az alkotókat a közlemény.

Az idő és a jelen pillanat rendkívül fontos szerepet játszik az egész darabban. A művészek szerint a jelen pillanattal való kapcsolatunk határozza meg viszonyukat magunkhoz, illetve korlátainkhoz. A nagy kérdés számukra az, hogy el tudják-e fogadni a jelen pillanatot, meg tudják-e élni azt, vagy gondolataikon keresztül inkább a múltukban vagy a jövőjükben léteznek.

Réti Anna és Ido Batash 2011-ben találkozott először Hollandiában, a Random Collision Alapítvány által szervezett Trilogy Project keretében, ahol Réti Anna a Vis-a-vis találkozások A-val című szólóprodukcióján dolgozott. A rezidenciaprogramban három fiatal koreográfus kapott lehetőséget arra, hogy egy közös estén egy-egy új, rövid darabot mutasson be a groningeni Nagyszínházban és a hágai Korzó Színházban.

Miután Réti Anna és Ido Batash megtekintették egymás munkáját, mindketten úgy érezték, hogy sok bennük a közös vonás. Első közös munkaperiódusukat 2013 áprilisában tartották, amely magába foglalt egy nemzetközileg meghirdetett felvételit és egy két napon át tartó nyílt workshopot.

A kiválasztott táncosok között van portugál, belga, magyar, kanadai, lengyel és német nemzetiségű is. Az Ego Trip című előadásban fellép a professzionális táncos háttérrel nem rendelkező Meszerics András is, akit a nagyközönség a Soharóza és a Halastó kórusok, valamint a Hungarian Soundpainting Orchestra tagjaként ismerhet. Az előadás zenéit a moszkvai születésű fiatal zenész, zeneszerző és performanszművész, Anton Berman jegyzi.

Réti Anna 2005 óta készít önálló szólóprodukcióikat és eddig kétszer nyert Lábán Rudolf díjat. Ido Batash jelenleg az Alain Platel vezette Les Ballets C de la B társulatában táncol és a groningeni Random Collision rezidens koreográfusa. Rendszeresen fellép a legjelentősebb izraeli kortárstánc-együttessel, a Kibbutz Contemoprary Dance Company-vel is.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr197996341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása