7óra7

A víg özvegy hazai premierjével kezdi a tavaszt a Magyar Nemzeti Balett

A víg özvegy hazai premierjével kezdi a tavaszt a Magyar Nemzeti Balett

2014. 02. 18. | 7óra7

A társulat tavaszi előadásait ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Solymosi Tamás, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója elmondta, az egész évad repertoárját a műfaji és hangulati sokszínűség jellemzi, amelynek célja, hogy még vonzóbbá váljanak a közönség számára. A kínálatot ennek megfelelően „nagy kosztümös, 'klasszikus' klasszikus, vicces és vígbalettek” gazdagítják.

A Magyar Nemzeti Balett sajtótájékoztatója

A balettigazgató aláhúzta, reméli, hogy A víg özvegy New Yorkban, Londonban és Milánóban aratott hatalmas sikere után, a magyar közönség is jól fogadja a darabot. Mint hozzátette, az együttesben megvannak azok a kvalitások, karakterek, amelyek ezt a produkciót igazán fényessé és naggyá tudják tenni.

A víg özvegy balettváltozatát először 1975-ben, az Australian Ballet előadásában láthatta a közönség Melbourne-ben. A magyarországi színrevitelt a darab koreográfiáját megálmodó Ronald Hynd, az ősbemutatón Danilo grófot alakító John Meehan, a díszlet- és jelmeztervező Peter Docherty, valamint Venekei Marianna és Bajári Levente magyar balettmesterek segítik. A februári premiert követően a balettet további hét alkalommal láthatják a nézők az Erkel Színházban, ahol az operaház zenekarának tolmácsolásában csendülnek fel Lehár Ferenc dallamai Silló István és Szennai Kálmán vezényletével.

A Magyar Nemzeti Balett sajtótájékoztatója

A Solymosi által „balettcunamiként” aposztrofált tavaszi előadássorozat másik premierje a március 22-től látható Etűdök című produkció lesz, amely a Modern+1 elnevezésű sorozatba illeszkedik. A bemutatót követően további hat alkalommal láthatják a nézők a tiszta technikai tudásra épülő darabot, amelyben több mint húsz női táncos mozdul egyszerre a színpadon.

Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója Április 5-én és 6-án a Pas de quatre'14 című esteken az Operaház balettegyüttese mellett a Győri Balett, a Pécsi Balett és a Szegedi Kortárs Balett társulata is színpadra lép és mindenki a saját profiljának megfelelő előadással érkezik. A kezdeményezés új résztvevőjeként üdvözölt Szegedi Kortárs Balett a Rítus című produkció lerövidített változatával vesz részt az esteken.

A Pécsi Balett a mozgást és a táncot középpontba helyező, Hullámzó talaj című Zachár Lóránd-koreográfiával készül, míg a Győri Balett a Kodály című produkciót hozza el, amelyet nem sokkal korábban Torinóban fog bemutatni, majd az Erkel Színház után Nyizsnyij Novgorodba visz tovább. A Magyar Nemzeti Balett a Petite Mort című előadással járul hozzá az estekhez. A társulat mindezeken kívül megőrzi két operaházi Seregi-klasszikus repertoár-előadását és a Modern+1 összeállításban is további két alkotást ad elő.

Az április 7-re kitűzött TáncTrend14 – alternative című előadáson, amely a balettigazgató reményei szerint hagyományteremtő kezdeményezés lesz, az alternatív táncosoké, a független társulatoké és a kortárs koreográfusoké lesz a főszerep.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr777996353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása