7óra7

Fekete Gyula művének ősbemutatója az Operaházban

Fekete Gyula művének ősbemutatója az Operaházban

2014. 02. 12. | 7óra7

Fekete Gyula Az est karmestere a BFTZ leköszönt elnök-karnagya, Győriványi Ráth György lesz, akit hivatalosan február 7-én váltott a poszton Pinchas Steinberg – hangzott el az Operaház szerdai sajtótájékoztatóján.

Ókovács Szilveszter főigazgató hangsúlyozta, hogy az idén 160 éves BFTZ már a kezdetektől feladatának érezte, hogy bemutassa a legjelentősebb hazai zeneszerzők új műveit. Erkel, Liszt, Kodály, Goldmark, Weiner, Dohnányi, Bartók, Kadosa, Szokolay is számos művet ajánlott vagy írt az együttes számára.

A február 17-i koncert műsorát Győriványi Ráth György állította össze. Fekete Gyula elmondta: nagy megtiszteltetés volt számára a felkérés, a Kalocsai képek szülővárosát, gyermekkori élményeit idézik meg, ugyanakkor Kalocsa ismert, ma is élő népdalkincsét dolgozza fel személyes élményei alapján. A darab címe – Kalocsai képek – utalás Kodály Zoltán Galántai és Marosszéki táncaira, hiszen Kodály is galántai gyerekkorának emlékeit idézte meg ezekben, de utalás akár a kórusra komponált Mátrai képekre.

Fekete Gyula a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett zeneszerzés diplomát, mesterfokozatát a Roosevelt University (Chicago, USA), doktori fokozatát 1996-ban a Northwestern University (Evanston, USA) zenei fakultásán szerezte. 1997-től a Zeneakadémián oktat zeneszerzést és hangszerelést, 1998-tól a Magyar Zeneszerzők Egyesületének elnökségi tagja. 1999-ben elnyerte a Római Magyar Akadémia ösztöndíját, 2001-ben pedig az Eötvös József-ösztöndíjat. Ugyanebben az évben Erkel-díjjal tüntették ki.

A Fekete Gyula-mű után Mozart C-dúr zongoraversenye szólal meg Bogányi Gergely előadásában, majd a szünet után egy méltatlanul elfeledett bécsi zeneszerző, Franz Schmidt (1874-1939) IV. szimfóniája hangzik el. Az apai ágon félig, anyai ágon teljesen magyar gyökerekkel rendelkező, ma Magyarországon alig ismert Schimdtről Győriványi Ráth György elmondta, hogy Pozsonyban együtt volt diák Dohnányival és Bartókkal, Ausztriában pedig komolyan ápolják az örökségét.

Dr. Győriványi Ráth György, Ókovács Szilveszter, Fekete Gyula, Bogányi Gergely és Király Tibor

„Schmidt nem akármilyen muzsikus volt, a bécsi főiskolán egyszerre tanított gordonkát, zongorát és zeneszerzést, valamint igen kiváló csellista volt, ha a Bécsi Filharmonikusok cselló szólamában próbajátékot hirdetnek, a IV. szimfónia második tételének gordonkaszólója a mai napig az egyik felvételi követelmény" – emlékeztetett a karmester. Schmidt IV. szimfóniájának előadása magyarországi bemutató lesz.

*Hallgatói ötletpályázat*

A sajtótájékoztatón szó volt arról is, hogy az ország bármely egyetemén tanuló, építész és képzőművész hallgatók számára ötletpályázatot írt ki az Operaház az Erkel Színház homlokzatainak grafikai megújítására. A pályázatok beadási határideje március 24., az eredményének kihirdetése és a díjak átadása május 12-én lesz. Az ötletpályázatra beérkezett díjazott pályamunkákat május 12-től június 30-ig kiállítják az Erkel Színházban. A győztes pályázó 300.000 forint pénzjutalomban részesül, a további helyezett pályamunkákat a Magyar Állami Operaház 2014/15 évadra szóló Erkel színházi bérlettel díjazza.

Erkel Színház

A felhívás szerint a feladat az épület külső homlokzatának, annak vakolt felületeinek grafikai tervezése – geometrikus, absztrakt, vagy egyéb nonfiguratív grafikai megoldásokkal, úgy, hogy az épület funkciójával és az intézménnyel harmonizáljon. Az épület megjelenésével kapcsolatos igény, hogy felkeltse a nézők figyelmét és érdeklődését az opera és a balett iránt és egyúttal az Erkel Színház megújulását „hirdesse". Továbbá az épület tagolt tömegét egységesebbé, rendezettebbé tegye, a tavasszal megnyíló metrómegálló felől érkezők felé is „hívogató" homlokzattal forduljon az épület. A pályázók egyénileg és csapatban is indulhatnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr927996397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása