7óra7

A Gallery8 és A hiányzó padtárs nyerték a 2013-as Katalizátor-díjat

A Gallery8 és A hiányzó padtárs nyerték a 2013-as Katalizátor-díjat

2014. 02. 10. | 7óra7

Az alternatív díjra immár négy éve művészeti, kulturális és politikai projektek pályázhatnak. 2013-ban „Elkötelezett művészet az eszköztelenség ellen” mottóval hirdették meg a versenyt, amelyre több mint 130 nevezés érkezett – tájékoztatták a szervezők vasárnap az MTI-t.

Művészet kategóriában olyan projektek versenyeztek, amelyek tudatosan vállalják a társadalmi elköteleződést.

A hiányzó padtárs

A zsűri és a közönség által legjobbnak választott A hiányzó padtárs társadalmi színházi programot társadalomkutatók, drámatanárok és amatőr roma színészek hozták létre 2012-ben, és eddig 16 alkalommal mutatták be műsorukat középiskolai osztályoknak. Ez a projekt a társadalomtudományi kutatás és a részvételi színház formáit használva közös gondolkodásra, a másként gondolkodás közös terének kialakítására törekszik. Mint írják, a program a „magyar oktatási rendszer visszásságaira, annak a társadalmi egyenlőtlenségeket fenntartó és megerősítő hatására” mutat rá. A színházi előadás olyan jelentős iskolai mérföldköveket dolgoz fel, mint a beiskolázás, a csoportba sorolás és a továbbtanulás, amelyeket fiatal roma színészek saját tapasztalataikat megjelenítve mutatnak be patinás városi gimnáziumok érettségi előtt álló diákjainak.

„Motor” kategóriában olyan felületek, befogadóhelyek, fesztiválok vagy akár kisebb kezdeményezések, akciósorozatok, politikai mozgalmak, kutatómunkák nevezhettek, amelyek a leginkább inspirálják a társadalmilag elkötelezett művészeket, vagy megteremtik a társadalmilag elkötelezett projektek létrejöttének feltételeit.

Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Tér A nyertes Gallery8 – Roma Kortárs Művészeti Teret az Európai Roma Kulturális Alapítvány (ERCF) hozta létre 2010-ben. A Gallery8 Budapest VIII. kerületében, a Mátyás téren, a fővárosnak túlnyomórészt romák által lakott részén működik. Célja, hogy támogassa a roma közösséget és művészeti alkotásaikat bemutassa, valamint értelmezhetővé tegye a társadalom számára. A galéria olyan interkulturális tér kíván lenni, ahol romák és nem romák közti kísérletezés, kreativitás, együttműködés, eszmecsere helyet kaphat, ahol új alkotások és megoldások születhetnek a jövőbeni békés együttélés érdekében - olvasható a szervezet honlapján.

A tranzit.hu képzőművészeti egyesület negyedik alkalommal hirdette meg a kiemelkedő művészeti projektek felkarolását célzó Katalizátor-díjat. Idén azt vizsgálták, hogy milyen módon képes hatni a művészet a társadalmi folyamatokra. Az előválogatás szempontjait egy nyilvános fórum keretében határozták meg csaknem száz alkotó, társadalomtudós, művészeti hallgató, illetve civil bevonásával. A fórumon a kritikusságot, a társadalmi jelentőséget és a hozzáférhetőséget ítélték a legfontosabb szempontoknak.

A győztes projektek 500 ezer forintot, illetve a Stephan Dillemuth német művész vezette workshop résztvevői által készített alkotást kapták.

Kapcsolódó

>>> Finisben a Katalizátor-díj pályáztatása

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr737996427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása