7óra7

Külföldön vendégszerepel a békéscsabai színház

Külföldön vendégszerepel a békéscsabai színház

2014. 02. 02. | 7óra7

Lear király - elöl: Kara Tünde, Dobó Kata, Vadász Gábor A Békéscsabai Jókai Színház a Gerhart Hauptmann Színház 3 LänderSpiel elnevezésű, immár 3. alkalommal megrendezett nemzetközi fesztiváljának díszvendége. A Chris Rolls által rendezett Lear királyt a három napos fesztivál záró előadásaként láthatja a közönség - mondta el Sz. Kovács Viktória, a teátrum sajtóreferense az MTI-nek pénteken.

Az előadásban Lear királyt Kovács Frigyes alakítja, Cordeliát Babócsai Réka, Gonerilt Kara Tünde, Regant Dobó Kata játssza. További szerepekben Rubold Ödön, Czitor Attila, Vadász Gábor és Tege Antal látható. A békéscsabai teátrum Mészöly Dezső fordítását használta, a dramaturg Zalán Tibor József Attila-díjas író.

A Békéscsabai Jókai Színház 2013 áprilisában bemutatott Lear királya 2013-ban a budapesti Thália Színházban megrendezett Vidéki Színházak Fesztiválján a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) díját kapta.

A kolozsvári bíró című mesejátékot Greifenstein János rendezésében tekintheti meg a prágai közönség, a címszerepben Katkó Ferenccel. A Békéscsabán élő és alkotó szerzőpáros – Szente Béla és Gulyás Levente – az ismert történetet meséli el Mátyás királyról és a kolozsvári bíróról, sok humorral, a reneszánsz kor zenéjét a mai hangzásokkal ötvöző, pergő ritmusú, kedves dalokkal.

A színház sajtóreferense elmondta: a Lear királyt meghívták a 30. nemzetközi szarajevói fesztiválra ("Sarajevo Winter 2014" Peace Art Freedom Festival - PAFF) is, ahol márciusban lépnek fel, február 14-én pedig a Zserbótangó című előadásukkal vesznek részt a szabadkai Winteretno fesztiválon.

Sz. Kovács Viktória szerint a fesztiválmeghívások fontos mutatói egy színház munkásságának.

A németországi fesztivál helyszínén tartózkodó Fekete Péter igazgató a teátrum honlapjáról is elérhető videón arról beszél, hogy a német-cseh-lengyel hármas határon fekvő Zittauba a három országból érkeztek társulatok a fesztiválra. Arról beszélt, hogy tapasztalatot gyűjtenek arról, hogy érdemes lenne-e Békéscsabán is egy hasonló jellegű fesztivál elindítását kezdeményezni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr577996477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása