7óra7

BTF – A tavaszi fesztivál újdonságait ismertették Bécsben

BTF – A tavaszi fesztivál újdonságait ismertették Bécsben

2014. 01. 31. | 7óra7

Budapesti Tavaszi Fesztivál 2014 Mint hangsúlyozta, Bécstől Salzburg például 300, Budapest csak 240 kilométer távolságra fekszik. Kiemelte a BTF számos új hangversenyhelyszínét, többek között a felújított Zeneakadémiát és a hamarosan megnyíló Pesti Vigadót, valamint a tavaly átadott Budapest Music Centert. Utalt arra is, hogy a magyar kormány négy évre előre biztosította a fesztivál működéseinek kereteit, ami kiszámíthatóvá és stabillá teszi a szervezők munkáját.

Káel Csaba kiemelte: szorosabbra szeretnék fűzni az együttműködést a Wiener Festwochen és más európai fesztiválokkal. Az osztrák együttműködés keretében már az idei BTF-n is az egyik legrangosabb eseménynek ígérkezik a Bécsi Filharmonikusok koncertje Zubin Mehta vezényletével. A fesztivál időpontját is közelítenék a Wiener Festwochenhez és a Prágai Tavaszhoz, hogy egyfajta régiós fesztiválháromszög jöhessen létre.

Kiemelte, hogy a BTF a fiatalok felé is szeretne nyitni. "Budapest már most nagyon népszerű a körükben, de a romkocsmákból a koncerttermekbe is szeretnénk átcsábítani őket, ezért olyan előadókat hívtunk meg, mint a dzsesszzenész Matt Bianco, a világzene területét képviselő francia Lo'Jo vagy a komolyzenében a Mozart Group, amely vicces formában adja elő az osztrák zeneszerző műveit" - fogalmazott.

Művészetek Palotája A március 21. és április 6. között megrendezendő 34. Budapesti Tavaszi Fesztivál állami támogatását az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a főváros közösen biztosítja, a szervezésben a Művészetek Palotája, a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ, valamint a Magyar Turizmus Zrt. játszik kiemelt szerepet - hangzott el a tájékoztatón.

Méhes Márton, a Collegium Hungaricum Wien igazgatója a februártól júniusig tervezett 46 magyar vonatkozású ausztriai kulturális programról beszélt az osztrák sajtó képviselőinek. Mint mondta, a programok elsősorban négy idei jubileum - az első világháború 1914-es kitörésének, az 1944-es holokausztnak, az 1989-es rendszerváltásnak és Magyarország 2004-es uniós csatlakozásának az évfordulója - köré szerveződés.

Az események közül kiemelte a Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényén alapuló német nyelvű kortárs színdarab bemutatóját, amelyet márciusban tűznek műsorra a bécsi Brett Színházban. Folytatják azt a művészeti "trialógust" is, amelynek keretében egy magyar, egy osztrák és egy harmadik közép-európai országból származó művészt hoznak össze egy közös projektre. Az első világháborúról történészkonferenciát rendeznek, a holokauszt-emlékévet pedig tág kontextusban szeretnék tematizálni, hogy ne csak a történelemről, hanem például a zsidó-keresztény együttélés aktuális kérdéseiről is szóljon - magyarázta Méhes Márton a bécsi magyar nagykövetség épületében megrendezett sajtótájékoztatón.

Kovács Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. bécsi képviseletének igazgatója az MTI-nek arról beszélt, hogy Ausztria az egyik legígéretesebb "küldő piacnak" számít, amelynek egyik jellegzetessége, hogy a turisták magas hányada, mintegy egyharmada kulturális indíttatásból indul útnak. "Budapesten az elmúlt öt évben 35 százalékkal nőtt az osztrák vendégéjszakák száma, ami mutatja, hogy az osztrák küldőpiac válságbiztos, sőt növekedni is tudott a gazdasági válság idején. Az előzetes adatok szerint az elmúlt év volt az első, amelyben az osztrák turisták budapesti vendégéjszakáinak száma átlépte a 200 ezret" - hangsúlyozta Kovács Balázs.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457996503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása