7óra7

Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

Lezárult hat fővárosi színház ellenőrzése

2014. 01. 30. | 7óra7

Állami Számvevőszék Warvasovszky Tihamér, az ÁSZ alelnöke az ellenőrzés tapasztalatait ismertető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta: az ÁSZ 2013-ban összesen 17 többségi önkormányzati tulajdonban lévő, gazdasági formában működő színház ellenőrzését kezdte meg, amelyek közül a már lezárult, hat színházat - a Budapest Bábszínház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Miklós Színház és az Új Színház Nonprofit Kft.-t - érintő, a 2008 és 2012 közötti időszakot vizsgáló ellenőrzéséről készített jelentéseiket hozták nyilvánosságra.

A már lezárult ellenőrzések mellett folyamatban van 6 szintén a fővárosi önkormányzat (Centrál Színház, József Attila Színház, Madách Színház, Thália Színház, Trafó, Vígszínház), egy a VIII. kerület (Bárka Színház), négy vidéki (Esztergom, Kaposvár, Miskolc, Szombathely) önkormányzat tulajdonában lévő színház ellenőrzése. A vizsgálat megállapításait a következő hónapokban hozzák nyilvánosságra.

A hat lezárult ellenőrzésről az alelnök elmondta: a vizsgált időszakban négy színház először költségvetési intézményként működött, majd 2011 második felétől gazdasági társaságként. A társasági formában való működés már önmagában növeli az átláthatóságot, más szemléletet igényel a vezetéstől, mint a korábbi intézményi működés.

Kiemelte: az eredményszemléletű számvitel alkalmazásával, az önköltség számításával megteremtődött annak a lehetősége, hogy a színházak pontosan kimutassák költségeiket, amely alapja lehet a támogatások megítélésének is. Rámutatott: megfelelő önköltség-számítás nélkül nem képzelhető el átlátható és felelős gazdálkodás.

Makkai Mária felügyeleti vezető kiemelte: az ÁSZ a társaságok közfeladat ellátását vizsgálta, nem a művészeti tevékenységet ellenőrizte. Elmondta: az ellenőrzés során megállapították, hogy a tulajdonos, a fővárosi önkormányzat közfeladatának - amely, az előadó-művészeti szervezetek támogatása - eleget tett.

Önkormányzati oldalról azt a megállapítást tették, hogy a közgyűlés tulajdonosi jogait szabályosan látta el, az előadó-művészeti közfeladat ellátásához szükséges ingatlan és ingó vagyont a színházak rendelkezésére bocsátotta. A társasági formában való működés időszakában közszolgáltatási szerződésben határozta meg elvárásait.

Makkai Mária elmondta: mind a 6 színház teljesítette a közszolgáltatási szerződésben meghatározott célokat és feladatokat. Kiemelte: az intézményi működés időszakában - az érintett 4 színháznál - a díszletek, jelmezek, kellékek elszámolása nem felelt meg a számviteli törvény előírásainak, azonban a társasági működés során az elszámolás már szabályszerű.

Mint mondta, a társasági formában működő színházak mérleg szerinti eredménye nyereség volt. Hangsúlyozta: a tulajdonos önkormányzatnak a vagyon, illetve a közpénzek nem célszerinti felhasználása miatt nem volt beavatkozási kötelezettsége.

Szólt arról, hogy a színházak a közfeladat ellátásához állami és önkormányzati támogatást kapnak, emellett - 2009 novemberétől - a társasági adóval összefüggő támogatást is igényben vehetnek és pályázatokon is részt vehetnek. Kiemelte: a színházak nagy mértékben közpénzekből gazdálkodnak. 2012-ben például bevételeiknek döntő hányadát, mintegy 70 százalékát a támogatások teszik ki.

Elmondta: a színházak rendelkeztek önköltség-számítási szabályzattal, amely azonban nem mindenben felelt meg a számviteli törvénynek. Azt tapasztalták, hogy a színházak nem mutatják ki - legalább a produkció színreviteléig - a társulat bérének és járulékainak, továbbá az általános költségek felosztási módját. Ezek pedig fontosak volnának a takarékos, hatékony gazdálkodáshoz - mutatott rá, hozzátéve, hogy minden jelentésben javaslatot fogalmaztak meg, mind a 6 színháznál javasolták például az önköltség-számítási szabályzat kiegészítését és az általános költségek felosztási módjának meghatározását.

Az ÁSZ ellenőrzésének megállapításai és javaslatai alapján az ellenőrzött szervezeteknek intézkedési tervet kell készítenie, amelyet 30 napon belül meg kell küldenie az ÁSZ-nak. A későbbiekben utóellenőrzéssel vizsgálhatják a terv végrehajtását.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957996501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása