7óra7

Kemény Henrik-emléknap Debrecenben

Kemény Henrik-emléknap Debrecenben

2014. 01. 17. | 7óra7

A szervezők célja a Vitéz László játékok „igazságának" felkutatása, a tradicionális vásári bábos műfaj áthagyományozódás módjának megteremtése, illetve Kemény Henrik hagyatékának megőrzése és bemutatása. Az emléknapot január 25-én rendezik meg a debreceni Vojtina Bábszínházban.

A nap részletes programja:

*10:00 óra: Vitéz László - Az elásott kincs A szombathelyi Mesebolt Bábszínház előadása.

*11:00 óra: In memorian Kemény Henrik*
Filmrészlet vetítése egy eddig még nagyközönség előtt nem vetített felvételből

*11:10 óra:* dr. Kékesi Kun Árpád, a Károli Gáspár Református Egyetem Színháztudományi Tanszék vezetője, színháztörténész, a Korngut-Kemény Alapítvány Kuratóriumi tagjának előadása A vásári bábjáték hazai és nemzetközi helyzete címmel

*12:00 óra: Kerekasztal beszélgetés*
Téma: A vásári bábjáték, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész képzés tematikájában. A Korngut-Kemény hagyaték kutathatóvá tételének fontossága.
Beszélgető társak: Schneider Jankó, bábszínész, bábrendező, dr. Kékesi Kun Árpád, Asbóth Anikó, a Vojtina Bábszínház igazgatója, Láposi Terka, a Korngut-Kemény Alapítvány elnöke

*14:00 óra: Batu-tá kalandjai A Vojtina Bábszínház és a Hepp Trupp Társulat közös játéka

*15:00 óra:* Kovács Géza, bábjátékos, bábrendező, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója, a Korngut-Kemény Alapítvány Kuratóriumi tagjának előadása Piros sapkások fesztiválja – a vásári bábjáték jövőképe címmel

*15:45 óra: Kerekasztal beszélgetés*
Téma: A Korngut-Kemény hagyaték - a nagyközönség által még nem látott tárgyainak, dokumentumainak bemutatása. A család történetét feltáró könyvsorozat második kötetének tervezett tartalmai.
Beszélgető társak: dr. Kékesi Kun Árpád, Kovács Géza, Láposi Terka

E mellett lehet látni a színházban 2013 decemberben megnyílt kiállítást is, amelynek anyagát Kemény Henrik halála után a hagyaték rendezése közben talált bábok adják. Olyan bábok is bekerültek a tárlatba, amelyek közül többet a nagyközönség eddig még egyáltalán nem láthatott, többet körülük Kemény Henrik édesapja, Korngut-Kemény Henrik az 1920-as évek elején készített.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr27996597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása