7óra7

Utazás a koponyám körül – premier a Magyar Színházban

Utazás a koponyám körül – premier a Magyar Színházban

2014. 01. 13. | 7óra7

Magyar Színház Egy embernél agydaganatot diagnosztizálnak. Az embert történetesen Karinthy Frigyesnek hívják. (Az agydaganat nevével nem vagyunk teljesen tisztában, lehet Józsi, Ernő, Aranka, Etel, Steinman, Füles vagy mondjuk Gasparec). Ez az ember szeretne élni, még akkor is, ha nem tudja pontosan, hogyan is kell az ilyesmit (mármint az élést) jól csinálni. Ezen már rengeteget gondolkozott. Tulajdonképpen folyton ezen gondolkozik. És a legbosszantóbb az, hogy most, amikor a haláltól való félelem erősen reálissá válik, s emberünknek minden oka meglenne arra, hogy az élettel, és kizárólag az élettel, ne pedig annak a milyenségével foglalkozzon, mert az eljövendő élet vágykép lett, nem bizonyosság, s a vágyképeket nem szokás felboncolni (vagy akár: ajándék, és ajándék lónak, ugye), szóval most, hogy végre minden kitisztulhatna, pont most nem tisztul ki semmi, sőt.
Itt egy ember fejének a belsejébe láthatunk bele. Egy felbolydult társasházba, ahol a lakógyűlésen egyszerre kér szót minden lakó, és az összes felszólalás halálosan fontos és halaszthatatlan. És emberünk, aki szakmáját tekintve író, nekilát, hogy a lehetőségekhez képest rendet tegyen. S ha válaszokat nem is talál, de a sokféle kérdést igyekszik minél pontosabban és érzékletesebben megfogalmazni – áll az előadás ismertetőjében.

Az előadás nem szigorúan vett Utazás a koponyám körül adaptáció. A kisregényt, mint a színpadi mű gerincét használjuk csupán, mint sorvezetőt és apropót, hogy betekinthessünk egy elképesztően gazdag és szórakoztató életműbe. Novellák, naplók, levelek, karcolatok, kabarétréfák, versek és humoreszkek elevenednek meg, és természetesen a novellák, naplók, levelek, karcolatok, kabarétréfák, versek és humoreszkek szereplői is mind színpadra lépnek, mert célunk egy ember agyának minél áthatóbb, ugyanakkor teatralizált feltérképezése. Egy emberé, aki bajban van, és amúgy is mindent alaposan átgondol.

A produkcióban színpadra lép Cserna Antal, Ruttkay Laura, Rancsó Dezső, Holecskó Orsolya, Horváth Illés és Pavletits Béla. A látványt Miareczky Edit tervezte, dramaturg Faragó Zsuzsa.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. Felhívjuk a nézők figyelmét, hogy az Utazás a koponyám körül című előadás bemutatójának időpontja módosult. Az előzetesen kiadottól eltérően a premiert február 2-án 19.30-kor tartják a Sinkovits Imre Színpadon. |

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr647996635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása