7óra7

A muzsika hangja Zalaegerszegen

A muzsika hangja Zalaegerszegen

2013. 12. 12. | 7óra7

A muzsika hangja - jelenet a próbáról Richard Rodgers, Oscar Hammerstein II, Howard Lindsay és Russel Crouse népszerű darabja 1938-ban, a második világháború előestéjén Ausztriában játszódik. Az első világháború legendás hajóskapitánya, Georg von Trapp felesége halála után nevelőnőt keres gyermekei mellé. Mária, a Nonnberg Apátság növendéke a főnökasszony utasítására vállalja a szolgálatot a Trapp-kastélyban. A katonásan nevelt gyerekek megszeretik az életvidám apácanövendéket. Az idilli hétköznapoknak a közelgő világháború vet véget, Hitler 1938-ban Ausztriát a Német Birodalomhoz csatolja, Trapp kapitány pedig kényszerhelyzetbe kerül: behódol, vagy családjával együtt menekülnie kell - ismertette a történetet az MTI-nek adott interjúban a rendező. A darabból 1965-ben mozifilm is készült, amely öt Oscar-díjas kapott.

A musical témája a mai napig érvényes - fogalmazott Moravetz Levente. Megjegyezte, hogy az előadásnak rejtett üzenete is van: egyetlen ember csak keveset tehet, de a "kevés lehetőség nem adhat menlevelet", hogy meg se kíséreljünk tenni valamit.

Beszélt arról is, hogy a zalaegerszegi színháznak nincs forgószínpada, ezért választani kellett: a sok helyszínes darabot hosszú átállásokkal, vagy jelzésszerű díszletekkel oldják meg. Végül az utóbbi mellett döntöttek; Húros Annamária díszlet-és jelmeztervező ötletei nyomán egy-egy elemmel jelzik az adott helyszínt, a kápolnát, a zárdát, az apáca főnökasszony irodáját, a koncerttermet vagy a Trapp-kastélyt.

Bot Gábor és Kátai Kinga

Moravetz Levente - aki első alkalommal rendez Zalaegerszegen - örömét fejezte ki, hogy az általa színre vitt darabban a "legkisebb szerepeket" is olyan színészek kapták, akik korábban főszerepekben tűntek fel. Mint fogalmazott, ez azért is fontos, mert egyetlen rosszul elmondott mondat tönkreteheti a produkciót.

A főbb szerepeket Foki Veronika, Kátai Kinga, Bot Gábor, Debrei Zsuzsanna, Kovács Olga, Kiss Ernő, Pap Lujza, Magyar Cecília, Lőrincz Nikol, Bálint Péter, Czegő Teréz, Mihály Péter, Balogh Tamás, Farkas Ignác és Bellus Attila játssza.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387996879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása