7óra7

Létrejön a Nemzet Művésze díj, erősödik a Magyar Művészeti Akadémia

Létrejön a Nemzet Művésze díj, erősödik a Magyar Művészeti Akadémia

2013. 12. 09. | 7óra7

A Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter javaslatára hétfőn 272 igen szavazattal, 50 nem ellenében elfogadott törvény alapján az elismerést előzőleg Kossuth-díjjal kitüntetett művészek kaphatják meg, feltéve, hogy elmúltak 65 évesek (a tánc- és a cirkuszművészek 50 évesek).

A mindenkori minimumnyugdíj huszonháromszorosának megfelelő havi életjáradékkel járó Nemzet Művésze címet egyidejűleg legfeljebb hetven, az irodalom, a színház-, a zene-, a képző-, a film-, az építő-, a tánc-, az ipar-, a fotó-, a nép- vagy a cirkuszművészet területén jelentős értéket létrehozó alkotó viselheti. A díj posztumusz nem adományozható, érdemtelenség miatt visszavonható.

A díjat a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adományozza, odaítéléséről tizenegy Kossuth-díjas művészből álló bizottság dönt. A bizottság tagjait az MMA elnöke és a kultúráért felelős miniszter kéri fel legfeljebb három évre. A bizottság elnöke az MMA elnöke, feltéve, hogy Kossuth-díjas.

A jogszabály emellett a köztestületként működő MMA kultúrstratégiai szerepének erősítését célozza, ezért az indoklás szerint biztosítja a rendes és a levelező tagok közötti jogegyenlőségét, a köztestület társadalmasítását, továbbá művészetelméleti szakemberek taggá választhatóságát.

A javaslat elfogadásával új tagsági kategória jön létre az MMA-ban: a rendes és a levelező, valamint a tiszteletbeli és a pártoló tagok mellett az úgynevezett nem akadémikus tagoké.

A törvény a levelező tagok számát ötvenben maximalizálja, és biztosítja a levelező tagoknak a szavazati jogot az MMA közgyűlésein, továbbá az aktív és passzív választójogot a tisztségviselők megválasztásakor. Rendes taggá kizárólag az MMA levelező tagja választható a jövőben, legalább két évvel azután, hogy levelező taggá választották.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677996921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása