7óra7

Doktor Proktor a színpadon

Doktor Proktor a színpadon

2013. 12. 09. | 7óra7

Jo Nesbø norvég írót a felnőttek úgy tartják számon, mint az északi krimi világhírű képviselőjét, a gyerekek, mint a népszerű Doktor Proktor könyvek szerzőjét. A felnőttek számára fölöslegesnek hitt találmányok elképesztő és vidám kalandokba sodorják a gyerekeket. A sorozat első kötetében a Doktor Proktor-féle pukipor repíti őket a magasba, a fingonautapor segítségével egészen a Holdig. A regény harmadik kötete nyomán született Doktor Proktor, avagy támadnak a Holdkaméleonok című vígjátékban nem kisebb feladatot vállalnak magukra hőseink, mint Norvégia és a világ megmentését.

A sok vidám lükeség, a lehetetlenséget súroló kalandok közben a történet olyan komoly dolgokról mesél, mint a barátság, helytállás, bátorság, önbecsülés.

Mi a jobb, a televíziós Kórus csata, vagy az iskolai fúvószenekar? Lehet-e hős, aki szeret füllenteni, aki túl kicsi, vagy túl nagy, aki helyesírás-mániás, vagy akinek rossz a helyesírása? És végül: Igaz-e, hogy egy 18 méteres anakonda él Oslo csatornáiban?

2007-ben jelent meg a krimiszerzőként ismert, norvég Jo Nesbø első gyerekkönyve, Doktor Proktor pukipora címmel, amely azóta sorozattá nőtte ki magát, és 8 millió példányban fogyott világszerte. A Kolibri Kiadó gondozásában már készül a negyedik Doktor Proktor könyv fordítása, az Idővihar a kádban, illetve a Szeleburdi világvége című kötetek folytatása.

"A Doktor Proktor egy kalandos történet rengeteg zenével. Hősünk egy őrült zseni, aki két dologhoz nagyon ért: a látszólag hasztalan dolgok kitalálásához – mint amilyen a pukipor vagy az egyensúlycipő – és a karamellás puding elkészítéséhez. Doktor Proktor utcájában két magányos gyerek is lakik: a visszahúzódó Lise és a nagy beszélőkével megáldott Bülle. Vajon ők, vagy a békaszerzetté változott Hukk tanár úr és Strobe tanárnő képesek lesznek megmenteni a világot az emberevő holdkaméleonoktól? Lehet-e hős, aki szeret füllenteni, aki túl kicsi, vagy túl nagy, aki helyesírás mániás, vagy akinek rossz a helyesírása? Erre is választ adunk januárban” – fogalmazott a darab kapcsán Novák János.

"A hazájában rockzenészként is népszerű Jo Nesbø azután kezdte el írni a Doktor Proktor-sorozatot, miután kislánya megkérte, hogy meséljen neki valamit vacsora közben. A végeredmény annyira érdekes lett, hogy azóta az olvasók és a kritikusok tetszését is elnyerte. Azt reméljük, hogy az ősbemutatóval, Petrikovics Edit, Kárpáti Péter feldolgozásával ez nekünk is sikerül” – tette hozzá a Kolibri Színház igazgatója.

Középen: Novák János

A címszerepet Tóth József alakítja, Büllét Bárdi Gergő, Lisét Andrusko Marcella játssza. A további szerepekben Ruszina Szabolcs, Megyes Melinda, Szanitter Dávid, Fehér Dániel, Czupi Dániel, Farkas Éva, Mészáros Tamás, Alexics Rita, Török Ági, Szívós Károly, Erdei Juli, Rácz Kármen, Rácz Kriszta és Krausz Gábor látható. Az előadást Novák János rendezi.

A kiadó és a színház a daraboz kapcsolódva közös játékot hirdetett: december 15-éig lehet indulni a Lehetetlen Találmányok Versenyén. 8-tól 12 éves korig bárki nevezhet, egyénileg és csoportban is, aki beküld egy különös találmányról készült rajzot szöveges magyarázattal ellátva, vagy a találmány makettjét. A díjazottak részt vehetnek a Doktor Proktor, avagy támadnak a holdkaméleonok főpróbáján, illetve Kolibri Kiadó könyvcsomagot kapnak.

A pályázatokat a Kolibri Színházba várják postán, személyesen, illetve a doktorproktorjatek@gmail.com email címen. A pályázatok beérkezési határideje: 2013. december 15. Eredményhirdetés: 2013. december 17. A Doktor Proktor bemutatója: 2014. január 11.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr27996927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása