7óra7

Balkáni komédia alkohol- és pénzmámorban – Balkán kobra a Tháliában

Balkáni komédia alkohol- és pénzmámorban – Balkán kobra a Tháliában

2013. 12. 06. | 7óra7

A Thália Színház saját produkciójaként készülő zenés előadást Rusznyák Gábor rendezésében mutatják be a Nagymező utcai teátrum nagyszínpadán.

Ivan Kusan darabjából Galócza címmel Spiró György fordításában a budapesti Katona József Színházban készült korábban - 1986-ban - emlékezetes előadás. Kusan darabját azóta is többször műsorra tűzték Magyarországon, például Kaposváron, Pécsen, Kőszegen is játszották.

Rusznyák Gábor az MTI-nek elmondta: a darab Tasnádi István-féle átirata tíz éve készült a József Attila Színház számára, ott volt az ősbemutatója a kilencvenes évekre helyezett átdolgozásnak. Ennek újabb változata a mostani produkció, amelyhez - a rendező által írt - új zene is készült. Szólt arról, hogy a zenét a krimi irányába vitte. Mivel egy hangszer, a harmonika szólal meg, ez meghatározó, tangó, balkáni keringő is elhangzik a jelenetek között.

A darab balkáni komédia alkohol- és pénzmámorban, ahol mindenki csörtet felfelé, ahol mindenki a pénzt akarja. Mint a rendező elmondta, Tasnádi István a történetet a 30-as évekből a 90-es években széthullott Jugoszlávia háború utáni állapotára adaptálta, némely szereplőn alakítva, azonban tartva magát az alapdramaturgiához. A történet szerint egy asszony meg akarja öletni a férjét. Erre a célra felbérli a rettegett Balkán kobrát, akiről azonban kiderül, hogy alig lát, ám bátran megy előre a vaksötétben. Végül a gyilkosságot követően mindenkit elítélnek, csak a valódi bűnösöket nem.

Rusznyák Gábor arról beszélt, hogy a darab színpadra állításakor próbálta kerülni a Kusturica-filmekből ismert, széthullott jugoszláviai állapotokat idéző általánosan használt elemeket, de ez megkerülhetetlen, ha az ember erről a témáról gondolkodik. "Próbáltam a képregényvilág felé vinni ezt a dolgot, megmutatni azt a fajta elrajzoltságot, ami a darabban van" - mondta, hozzátéve, hogy miközben realista történetként is értelmezhető a darab, mindig kibukik, hogy nem az: van benne valami túlzás, idézőjel a műfajjal, a történettel szemben.

Szólt arról, hogy az átiratban a címszereplő példaképére, Stallonéra és a Kobra című filmre utalnak, ez a plakáton is megjelenik. Az eredeti darabra, a Galóczára alig lehet ráismerni, nyomaiban lehet csak felfedezni, hogy ez ugyanaz a történet - mondta, hozzátéve, hogy a produkció teljesen eltér a Katona József Színház egykori előadásától, bár a karakterábrázolásnál az ott is használt vastag ecsetvonásokra biztatta a színészeket.

Az előadásban Szombathy Gyula, Schell Judit, Pindroch Csaba, Csányi Sándor, Fodor Annamária, Szabó Győző, Hunyadkürti István, Vida Péter, Mohai Tamás és Egri Bálint játszik. A díszletet Debreczeni Borbála, a jelmezt Ignjatovic Kristina terezte, a mozgás pedig Kadala Petra munkája.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr657996951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása