7óra7

Ahány néző, annyi előadás
7óra7: (8/10)
Közösség: (10/10)

Ahány néző, annyi előadás

2013. 11. 30. | 7óra7

Csoda és kósza - Ficza István, Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Máthé Zsolt, Gálffi László, Znamenák István, Kerekes Viktória, Vajda Milán

Mert a Csoda és Kósza tulajdonképpen annyi különböző előadás, ahány néző ül a nézőtéren. Hiszen minden egyes érdeklődő fantáziája másként eleveníti meg a színpadról hallható történetet. Igen, hallható – ezúttal csak hallható: a színészek hangban (helyesebben hangjátékban, és a szóösszetétel mindkét tagja fontos) jelenítik meg Czigány Zoltán két meséjét a két lovacskáról, akik egy Pest melletti tanyán, egy pajtában élik a szokásostól némileg eltérő intenzitású hétköznapjaikat. Ez mégsem igaz teljesen: a színészek mimikával, testbeszéddel nagyon is vizualizálnak, piciben, éppen hogy serkentve, lökve, segítve az egyszeri néző lelki szemei előtt látványban is megformálódó történetet.

Csoda és kósza - Ficza István, Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Máthé Zsolt, Gálffi László, Znamenák István, Kerekes Viktória, Vajda Milán

A hangszínek, effektek, ritmusok és hangsúlyok adják a sztori kulisszáját, az elmondott dialógus maga a történet, szóval sok szinten működik a rendszer, és ettől érvényes színház is ez a mese. Különösen az első fele, amely – Fekete Ádám e.h. dramaturg munkája által – alaposan meg van dolgozva kiszólásokkal, reflexiókkal, közbeiktatott mellékszálakkal, emígyen egy mértékkel izgalmasabbnak hat, mint a második, amelyre mintha kevesebb ilyen ötlet jutott volna. Talán a legnagyobb sikert az aratja, amikor a miniszter pizzáját, amelyet Csodának kell megsütnie, a gyerekekkel együtt rakja össze: elképesztő tárgyakat sorolnak, és Gálffi László kelekótya, széllelbélelt lovacskája lelkesen asszisztál a vibráló gyerekközönség boldogságához, majd a pizzát a Debreczeny Csaba által játszott miniszter (mint a buta médiapolitikus prototípusa, akinek fogalma sincs arról, mit tesz, csak tesz) készséges pofavágások között elfogyasztja, a nézők legnagyobb örömére.

Gálffi-Csoda párját, Kószát, a racionális, logikusan érvelő lovat Znamenák István alakítja. Utóbbi próbálja rendszerint a helyes irányba terelni a világra nagy szemmel rácsodálkozó előbbit, de valahogy sosem a ráció az irányadó a mesében, így juthat el a két lovacska a pizzériába az első mesében, illetve a Marsra a másodikban. A mese számtalan egyéb szereplőjét a társulat további tagjai adják, a lovasgazda házaspártól a pizzaevő miniszteren, a pizzasütő asszonyságon, a pincéren, a marslakókon át a folyamatosan változó mesélőig. Utóbbit kézből kézbe adják egymásnak a színészek, ahogy a helyes kifejezések használatának és a színházi értelmezés fortélyainak tárházába is felváltva avatnak be. Hiába több szerep, a gyerekek kétség nélkül képesek követni, éppen ki kicsoda. Ficza István, Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Máthé Zsolt, Kerekes Viktória és Vajda Milán, valamint (SPOILER!) a második mesében meglepetésszerűen felbukkanó Kákonyi Árpád nem gügyögnek, nem hercigeskednek, hanem elő- és átadnak valamit, és láthatóan élvezetüket is lelik ebben a dologban. Ami pillanatok alatt ragad át a nézőtérre, nem véletlen, hogy a gyerekek kiabálva kérik a folytatást. A mértéktartás mindenre érvényes: az előadás pontosan addig tart, ameddig kitart.

Csoda és kósza - Ficza István, Pogány Judit, Debreczeny Csaba, Máthé Zsolt, Gálffi László, Znamenák István, Kerekes Viktória, Vajda Milán

És nem csak 12 éves korig ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeret játszani és akinek van fantáziája. Vagy akár csak szeretné, hogy legyen.

_(2013. november 24.)_

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr288001649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása