7óra7

Állomás – Tíz éves a PR-Evolution Dance Company

Állomás – Tíz éves a PR-Evolution Dance Company

2013. 11. 28. | 7óra7

A születésnap létünnep. Kiváló alkalom számvetésre, az emlékezetünkben őrzött múltunk és a várakozásainkban eleven jövőnk megvallására – olvasható a társulat sajtóközleményében. Ebből az alkalomból olyan előadással szeretnék meglepni közönségüket, az ünnepelni vágyókat, melyben társulatra jellemző alapirányok és mozgáselvek köszönnek leginkább vissza, ars poétikájuk legfőbb ismérvei – mondta Nemes Zsófia, a PR-Evolution Dance Company vezetője tízéves évfordulójuk kapcsán, amelyet Állomás című estjükkel ünnepelnek a Nemzeti Táncszínházban december 1-én.

Nemzeti Táncszínház

Az est koncepciója: összegzés és iránymutatás, az eddig megtett út értékeinek őrzése és a benne adott, számukra rendelt jövő biztosítása. Három koreográfus, Kulcsár Noémi, Nemes Zsófia és Leo Mujic által készített koreográfiák e tematikára készültek, s reflektálnak valamiképp a társulat jelenére, ünnepi évfordulójára.

„Kulcsár Noémi meghívása bizonyítja nyitottságunkat, azon törekvésünket tehát, hogy fórumot biztosítsunk a hazai táncélet hozzánk - mozgásvilágában, kifejezési eszközeiben is - közelálló, tehetséges koreográfusainak. Nemes Zsófia, mint a társulat állandó koreográfusa, művészeti vezetője jelenik meg: az igényes műhelymunka képviselője. Leo Mujic jelenléte nemzetközi kapcsolataink ápolására példa, s arra az alapigényünkre, hogy változni tudjunk, ha kell, képesek legyünk megfelelni határainkon túli elvárásoknak is” – mondta Nemes Zsófia.

Az Állomás est programja

*Transzfer – Kulcsár Noémi*

Miként hatnak egymásra eleven testek, hangolódnak össze, kommunikálnak mozgásban, építik, vagy rombolják egymás lehetőségeit a zene, a tánc terében.

*Tabula rasa – Nemes Zsófia*

Kik is vagyunk voltaképp? Életidőnk - időnk - teljessége születésünktől halálunkig, az a véges viszony, melyben értelmet adunk (öröklünk) saját létünknek. Akinek 'jelene' van, annak múltja és jövője is van: éli önön múltját, saját létének, jelenének módján, összhangban saját jövőjével, amiből ez a lét (jelen) „történik” ugyanis. Ám mi van akkor, ha bomlik az összhang, vesztésre áll a múlt, üressé válik a jövő? Újra kezdhetjük létünket, nyithatunk tiszta lapot…?

*MIRA! NÉZD CSAK! – Leo Mujic*

Miként lát minket egy távolról - külföldről - jött idegen? Milyen benyomásokat, érzeteket kapott rólunk, miközben sétált a főváros utcáin, imádta Budapestet. Igaza lenne: önmagunk ellenségei vagyunk, mélyen saját lehetőségeink alatt élünk? Ezekre a kérdésekre reflektál a világhírű koreográfus - Leo Mujic -, mégpedig a tőle megszokott lendülettel, dinamikával. Mozgásvilágának gazdagsága és ereje olyan átütő, hogy a nézőknek fel sem tűnik majd, hogy milyen a technikai nehézségekkel terhelte, kihívások elé kihívás állította a magyar táncosokat. A mozgás felszabadító ereje árnyalja a kritikát is, pozitívba fordítja a bírálatot, épít minket, öntudatosabbá, érzékenyebbé tesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97997047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása