7óra7

Kiállítás mutatja be Koós Zsófia és Kós Károly színházi munkásságát

Kiállítás mutatja be Koós Zsófia és Kós Károly színházi munkásságát

2013. 11. 21. | 7óra7

Kós Károly Az intézmény tájékoztatása szerint az Alma és fája - színházi metszéspontok című tárlat két külön egységből áll: az első Koós Zsófia pályáját (1916-1990), a második Kós Károly (1883-1977) színházi világát mutatja be. A kiállítás a családi kapcsolatokon túlmutatva két művész életének egy sajátos vonulatát rajzolja meg, amely a Budai Nagy Antal című darab kolozsvári bemutatójában fonódik össze. A darab szerzője és színpadi látványának megálmodója Kós Károly volt, Koós Zsófia pedig szereplője.

Mint az MTI-hez eljuttatott közleményben írják, a 2014. január 22-ig látogatható tárlaton az érdeklődők megtekinthetnek egy válogatást Koós Zsófia saját készítésű színpadi kellékeiből és számos ritka kordokumentumot. Kós Károly színházi világának bemutatásában különlegesség a Budai Nagy Antal rendezői példánya, valamint néhány Barna Elek-grafika, amely a Vígszínház Erdélyi Ciklusának 1937-es próbáin készültek, emellett látható lesz színházi tárgyú kéziratos leveleinek egy része is.

A két kiállítás együttesen az erdélyi művészet páratlan kettőséről, apa és lánya művészetének különbözőségéről és rokonságáról szól. Ugyanakkor megfogalmazza a dilemmát, amelyet egy korszakot meghatározó művész tehetséges gyermeke érez.

Az OSZMI kiállítása több intézmény és a Kós család együttműködése révén jött létre az Nemzeti Kulturális Alap támogatásával.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr307997107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása