7óra7

Lenni vagy nem lenni bemutató Nyíregyházán

Lenni vagy nem lenni bemutató Nyíregyházán

2013. 11. 19. | 7óra7

Lenni vagy nem lenni - plakát, tervező: László Rita Emőke A történet a második világháborút közvetlenül megelőzően indul egy varsói színházban, melynek egy „helyben világhírű” sztárházaspár áll az élén. A folyton civakodó, vetélkedő partnerek kapcsolatát újabban egy fess repülőtiszt veszélyezteti, aki több egymást követő alkalommal is feltűnően távozik a nézőtérről, hogy a férj címbeli nagymonológja alatt a feleség öltözőjében tegye a szépet. A formálódó szerelmi háromszöget azonban keresztülhúzza a náci megszállás, a trupp tagjai botcsinálta hősök lesznek. És indulhat a fergeteg: a klasszikus komédia, a bohózati vígjáték és a szatíra eszközeit egyszerre vagy felváltva bevető kergetőzések, személycserék, félreértések és megtévesztések, álruhák és álszakállak kavalkádja, szellemes riposztokkal, humoros és tragikus felhangokkal, gegekkel és persze hibátlan időzítéssel.

"Egy csapnivaló lengyel színész töretlen optimizmussal próbál a hivatásából megélni, amikor a történelem még jobban megnehezíti amúgy sem könnyű sorsát. A második világháború megszálló csapatai elérik a várost, és amíg ő a színpadon próbálja szórakoztatni a lengyel katonákat, felesége sokkal népszerűbb mulatságot talál ki a fiatal tisztek számára. Amikor egy fiatal tiszt titkos küldetéssel visszatér hozzájuk, a színész úgy érzi, eljött az ő ideje, és színészi adottságai segítségével biztosítja a menekülést…" – olvasható az előadás színlapján.

Lengyel Menyhért 1942-ben írt filmforgatókönyvéből két színpadi adaptáció is született: Jürgen Hofmanné és egy másik, a film eredeti szellemiségéhez közelebb álló, az amerikai Nick Whitby tollából. A nyíregyházi színház előadása ez utóbbi alapján készült.

„Lehet, hogy a halál, ébredés egy hosszú álomból, amit úgy hívnak, hogy élet?” (Lengyel Menyhért)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957997119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása