7óra7

Színpadon a kormányzás bohózata: Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

Színpadon a kormányzás bohózata: Igenis, miniszterelnök úr! az Átriumban

2013. 11. 06. | 7óra7

Európa csődje, tüntető fiatalok, terjedő rémhírek, kormányválság, illojális tisztviselők. Kell-e még valami, hogy kedvét szegje a világtörténelmi jelentőségűvé válásra készülő angol miniszterelnöknek? Nem kell, de akad: egy keleti ország külügyminisztere erkölcsileg megkérdőjelezhető és hatalmas diplomáciai botránnyal veszélyeztető, ám gordiuszi megoldást kínál Európa problémáira. Ráadásul egy korábbi békeszerződés is akadályozza, hogy simán menjenek a dolgok. Egy éjszaka, amelyen unortodox megoldások születnek – és ebből a magyarok sem maradnak ki.

Az Igenis, miniszterelnök úr! a BBC híres, nyolcvanas években készült sorozata nyomán készült, szerzői a sorozat írói, Antony Jay és Jonathan Lynn. A színházi darab a brit miniszterelnök nyaralójának egy napját meséli el, amelyen a brit kormányfő számtalan problémával kénytelen szembenézni. Jim Hackernek, aki mindenképpen szeretne bekerülni a történelemkönyvekbe, úgy tűnik, áldozatot kell hoznia. De milyen áldozatot lehet hozni a 21. században a politika és közgazdaság oltárán, a fenekedő bulvárlapok szenzációra éhes újságíróinak gyűrűjében? Ráadásul olyan tanácsadókkal, akik homlokegyenest ellenkező tanácsokat adnak...

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. „A politikai szatíra egy szabad országban nélkülözhetetlen.” (Jonathan Lynn) |

Alföldi Róbert A szerzők klasszikussá vált figurái ugyanolyan érvényesek a 2010-es években, mint harminc évvel ezelőtt voltak, csak a körülmények mások. A választók akaratából hivatalba jutott politikusok és a királynő által kinevezett, politikától független végrehajtó apparátus örök és feloldhatatlan ellentétének, folyamatos harcának komikus momentumai ötvöződnek a 21. század kérdéseivel: kultúrák találkozásának konfliktusaival, az érdekek határokon átívelő háborújával. Etika, erkölcs és politika egy bohózatban ütközik ezen az estén. A szerzők szándéka szerint darab nem a politikáról, sokkal inkább a hatalomról, a kormányzás természetéről szól. „Bármelyik kor bármelyik országában játszódhatna. Bárhol, ahol kormányzati apparátus és közhivatalnoki kar működik. Talán ez a titka népszerűségének. A bürokráciák egyformák” – mondta egy interjúban Jonathan Lynn, az egyik szerző.

„Nagyon kedvelem ezt a típusú angol szatírát – mondja az előadás rendezője, Znamenák István. – A sorozatot is nagyon szerettem, mert elegánsan és finoman mutatja meg, hogy a politika hogyan játszadozik, amiről mi nem is tudhatunk semmit, és ez néha talán még jobb is így.”

A válságkomédiában a hozzáértéssel kevéssé vádolható, ám józan eszű és ambiciózus brit miniszterelnököt, Jim Hackert Hevér Gábor, személyi titkárát Ficza István, politikai tanácsadóját Parti Nóra játssza. A köztisztviselői testület vezetőjét, Sir Humphrey Appleby kabinetfőnököt Alföldi Róbert, az Európa gondjainak megoldásában segédkező Kumranisztán nagykövetét Némedi Árpád alakítja. „Ha egy független produkcióra van lehetőség, akkor a régi barátaival dolgozik szívesen az ember – mondja Znamenák. – Hevér Gáborral és Alföldi Róberttel évekig együtt dolgoztunk a Nemzetiben, Parti Nórával évek óta dolgozunk együtt Kőszegen nyaranta, Némedi Árpáddal évtizedekig kollégák voltunk Kaposváron, Ficza Istvánnal pedig most kezdtük első közös évadunkat az Örkény Színházban. A helyzet szerencsés volt, mert a szerepek azt súgták, hogy nekik kell ezeket eljátszani – mert itt mindegyik szerepre nagyon jó színészre van szükség.”

Znamenák István

A november 5-i bemutatót követően az előadás az Átrium Film-Színház repertoárjára kerül, legközelebb november 14-én és 25-én látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr117997301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása