7óra7

Nyílt levél a Bolsojból eltávolított balett-táncos kinevezése ellen

Nyílt levél a Bolsojból eltávolított balett-táncos kinevezése ellen

2013. 11. 06. | 7óra7

Nagyszínház, Moszkva Az aláírók azt követelik az orosz kulturális minisztériumtól, hogy sürgősen vizsgálja felül Ciszkaridze rektori kinevezését és Uljana Lopatkinának, a Mariinszkij Színház prímabalerinájának művészeti igazgatói megbízatását. A nyílt levelet majdnem százan írták alá.

"A kulturális minisztérium és személy szerint Vlagyimir Megyinszkij miniszter, valamint helyettese, Grigorij Ivlijev legutóbbi személyi döntése az Orosz Balettakadémia vezetésének kardinális cseréjéről igen negatív fogadtatásra talált a Mariinszkij Színház és a balettakadémia kollektívájánál" - olvasható a levélben. Az aláírók szerint "a döntés elsietett és hibás, valamint arról tanúskodik, hogy a döntéshozók nem értik a balettiskola működésének alapelveit, amelyek évszázadokig szolgálták a szentpétervári balett szakmaiságát, és egészében véve az orosz balett megőrzését és fejlődését".

A levél szerint a 18. században Imperial Ballet School néven alapított, 1957-ben Agrippina Vaganova neves orosz balettpedagógusról elnevezett szentpétervári intézmény munkája gyakorlatilag megbénult, és a döntés nemcsak a balettakadémia, hanem az egész orosz kultúra presztízsének ártott.

Nyikolaj Ciszkaridze időközbe közölte, hogy nem bízta meg Lopatkinát a művészeti igazgatói feladattal, hanem a folytonosság jegyében meghosszabbította a szerződést a poszton eddig is dolgozó Altinaj Aszilmuratovával.

Ciszkaridzét nagy meglepetésre a múlt hétfőn nevezte ki az orosz kulturális miniszter a híres szentpétervári balettakadémia élére. A Bolsoj volt szólótáncosa, balettpedagógusa az utóbbi két évben számos botrányt keltett sajtónyilatkozataival. Bírálta a színház évekig tartó, méregdrága felújításának eredményét, és a szakmai vezetéssel is vitába szállt. Rossz volt a viszonya a januárban kénsavval leöntött Szergej Filinnel, a Bolsoj balett-társulatának művészeti igazgatójával. A Nagyszínház júniustól nem hosszabbította meg Ciszkaridze szerződését. A művész mögött egyes értesülések szerint komoly üzleti-politikai körök állnak.

A szentpétervári balettakadémiát az utóbbi időben sokszor bírálta a Mariinszkij Színház főigazgatója, művészeti igazgatója. Valerij Gergijev egy - az orosz államfő védnöksége alatt működő - nemzeti akadémiai színházi és koreográfiai központot álmodott meg, amelybe a Mariinszkijen kívül a balettakadémiát, a szentpétervári konzervatóriumot és az orosz művészettörténeti intézetet is bevonta volna. A tervet az orosz kulturális élet számos ismert képviselője ellenezte, és azt Megyinszkij kulturális miniszter múlt heti bejelentése szerint elutasították.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667997235

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása