7óra7

Kézikönyvben a színházi nevelési programok

Kézikönyvben a színházi nevelési programok

2013. 10. 30. | 7óra7

Az első magyarországi Színházi nevelési programok kézikönyve a színházi nevelési szakemberek mellett a pedagógusoknak, a szülőknek, a színházak munkatársainak, a terület kutatóinak és minden érdeklődőnek is szól. A könyv bevezetést nyújt ebbe az új, sokszínű és izgalmas területbe: azonos szempontok mentén bemutatja a jelenleg futó színházi nevelési programokat, átfogó képet ad a szakma jelenlegi helyzetéről, a legfontosabb kérdésekről és kihívásokról.

Mit nyújt a könyv az olvasónak? Összehasonlítható leírásokat összesen 119 szervezet 172 programjáról és rövid ismertetőt további kb. 250 kapcsolódó programról. Pillanatképet a magyarországi színházi nevelés jelenéről. A terület átfogó elemzését, a főbb trendek bemutatását, a főbb kérdések megjelenítését. Olyan kategorizálási javaslatokat, amelyekben minden program könnyen elhelyezhető. Fogalomtárat, és egy tudástárat a témával kapcsolatos korábbi kutatásokról, kategorizálási kísérletekről, képzésekről, fesztiválokról, konferenciákról, folyóiratokról, könyvekről.

A könyvbemutatóra 2013. november 11-én hétfőn, 14 órától 18 óráig a Nemzeti Táncszínház színháztermében kerül sor. A kutatás és az eredmények bemutatását átfogó megbeszélés követi majd, aminek során hozzászólási lehetőséget kap a szakma számos képviselője. A 250 férőhelyes nézőtérre a színházi nevelés valamennyi érintettjét és a téma iránt érdeklődőket várjuk. A jegy ára magában foglal egy tiszteletpéldányt is a könyvből, ami november 11-e után kereskedelmi forgalomban lesz csak kapható, a jegyár duplájáért. Jegyek itt vásárolhatók.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. *Rövid beszámoló a magyarországi színházi nevelési programok teljes körű összehasonlító kutatásáról*
A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott színházi nevelési kutatásban jelenleg a programokat leíró jelleggel bemutató, a teljes területet pedig a gyűjtött adatok alapján kvantitatív és kvalitatív módon elemező kiadványunk megírásának végén járunk. Előreláthatólag (szóközök nélkül) egy millió leütésnyi anyagot, több mint 400 oldalnyi olvasnivalót tudunk majd a színházi szakma, a programokra nyitott pedagógusok, szervezők, szülők és más érdeklődőknek ajánlani.
Az óriási terjedelem annak köszönhető, hogy minden várakozásunkat felülmúlta az, hogy hány színházi nevelési programot végző színházat, szervezetet találtunk Magyarországon, hány olyan programon vehetnek részt gyerekek, fiatalok, ami a színházi előadás mellett interakcióra is lehetőséget kínál. A terület rendkívül sokoldalú, szinte nincsen olyan színház ma Magyarországon, amely ne kínálna valamilyen színházi nevelési tevékenységet, természetesen a célokban, a megközelítésben és a formákban rendkívül széles a spektrum.
Összesen 298 intézményt kerestünk fel, és 118 programot néztünk meg személyesen. A kutatás adatfelvételi időszaka a 2012/13 színházi évad második fele volt, a kutatásban való részvétel minden szervezet számára önkéntes volt. Kivétel nélkül minden olyan szervezetet bevontunk a kutatásba, aki megfelelt az alacsony küszöbű hat kritériumnak, és megkeresésünkre válaszolt, az adatfelvételi időszakban a kutatásba illeszkedő programja futott, és erről tájékoztatott bennünket. Aki reagált a megkeresésre, bekerült a kutatásba. Aki küldött időpontokat, annak a programját meglátogattuk, csaknem kivétel nélkül (két esetben nem tudtunk elmenni, megfigyelni a programot, mert egy időpontban háromnál több helyszínen nem tudtunk jelen lenni). Ez alapján feltételezhetően a közzétett leírások csaknem a teljes magyar képet lefedik.
A kutatás eredményeit két különböző formában fogjuk közzétenni. Egyrészt, a L’Harmattan kiadó közreműködésével egy kézikönyv készül, ami hamarosan nyomdába kerül.
(…)
Mivel számunkra fontos, hogy az elemzésünk során megállapított műfaji kategóriákat szakmai konszenzus övezze, ezért egyeztetésre hívtuk azokat a szakmai szervezeteket, melynek tagjai érintettek a kutatásban. Az ASSITEJ, a FESZ, a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság képviselőivel folytatott egyeztetés során számos konstruktív visszajelzést kaptunk, ezek hasznosítva hoztunk létre olyan rendszerezést, terminológiát, ami reményeink szerint mindenki számára használható lesz.
A transzparencia jegyében a kutatásban bemutatott minden szervezetnek felkínáltuk a lehetőséget arra, hogy megnézze, véleményezze a róla szóló részt.
A kutatás eredményeiről részletesen november 11-én 14 órától a Nemzeti Táncszínházban fogunk beszámolni. Itt mutatjuk be a megjelent könyvet és a honlapot, valamint a felmerülő kérdések kapcsán lehetőséget teremtünk a konstruktív szakmai vitára is.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
_Cziboly Ádám
kutatásvezető, InSite Drama Nonprofit Kft._ |

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr447997295

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása