7óra7

A magyar operett napja - Átadták a Budapesti Operettszínház elismeréseit

A magyar operett napja - Átadták a Budapesti Operettszínház elismeréseit

2013. 10. 24. | 7óra7

Az operettszínház és a Musica Hungarica Kiadó kezdeményezésére 2002 óta október 24-én, Lehár Ferenc halálának és Kálmán Imre születésének évfordulóján ünneplik a magyar operettet. Idén a Tisztelet Kálmán Imrének címet kapta a már hagyományos ünnepi gála, mert október 30-án lesz hatvan éve, hogy a híres magyar operettkomponista elhunyt.

Leányvásár - elől Bordás Barbara

Hagyomány az is, hogy több kategóriában a magyar operett estéjén adják át a Budapesti Operettszínház elismeréseit és díjat.

Klasszikus operettek primadonnaszerepeiben nyújtott teljesítményéért az Év operettszínésze-díjat Bordás Barbara kapta, aki legutóbb Zerkovitz Béla Csókos asszonyának főszerepében mutatkozott be. Az évad musicalszínésze díjat a Ghost című musical Oda Mae Brown szerepében nyújtott teljesítményéért Szulák Andrea vehette át.

Szulák Andrea Az Évad legígéretesebb ifjú művészének járó Marsallbot-díjat Brasch Bence érdemelte ki, akinek a tavalyi díjazott, Kocsis Dénes nyújtotta át a vándorbotot. A Musica Hungarica Kiadó az életműdíjat Bede-Fazekas Csabának, a Győri Nemzeti Színház művészének ítélte opera- és operettszerepeiben nyújtott teljesítményéért.

A Bársony Rózsi-emlékgyűrű, amellyel minden második évben a legígéretesebb szubrettet jutalmazzák, most Dancs Annamarit illette meg. Idén főigazgatói nagydíjat is átadtak, amelyet Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház főigazgatója Kálmán Yvonne-nak, Kálmán Imre lányának adományázott a zeneszerző életművének ápolásáért és műveinek terjesztéséért.

A díjátadón Hammerstein Judit, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára modern népszínháznak nevezte a Budapesti Operettszínházat.

A magyar operett napja szervesen beépült a magyar színházi kánonba - mondta.

A műfaj - amelyet korábban sokan temettek -, ma a teátrum jóvoltából él és virul itthon és a vendégjátékok révén a nagyvilágban. Lehár Ferenc, Kálmán Imre, Szirmai Albert, Ábrahám Pál munkásságával az operett műfaja felzárkózott az opera mellé. Plácido Domingótól Anna Netrebkóig világsztárok éneklik szívesen e dallamokat - tette hozzá Hammerstein Judit.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907997315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása